У Отави откривена спомен-плоча

У Отави, главном граду Канаде, месингана спомен-плоча однедавно сведочи о савезништву Србије и Канаде у Првом светском рату. Ово подсећање на значајне тренутке у историји двeју земаља постављено је на иницијативу Амбасаде Србије у Отави после вишемесечних сусрета и договора са градским званичницима.

У здању Скупштине града, споју старог и новог, окупили су се представници српске заједнице, њихови канадски пријатељи и дипломате да присуствују свечаном отварању спомен-плоче са именима првог и последњег војника који су, на страни савезника, погинули током тог крвавог рата. Српски војник Душан Ђоновић погинуо је 28. јула 1914. и у историји остао уписан као прва жртва Великог рата а канадски војник Џорџ Лоренс Прајс страдао је у Белгији од немачког снајпера само два минута пре склапања мира, 11. новембра 1918.

Градоначелник Отавe Џим Вотсон је на отварању захвалио Амбасади Србије на иницијативи да се ода почаст првој и последњој жртви Великог рата јер оне повезују наше народе и сведоче о савезништву Србије и Канаде.

Михаило Папазоглу, амбасадор Србије у Канади, подсетио је у свом обраћању на огромне жртве које је Србија имала током тог рата, али и на канадске медицинске мисије које су пратиле српску војску све до пробоја на Солунски фронт.

„Отварање ове плоче пуно значи за наше људе који живе у Канади и за око пет хиљада Срба који живе у Отави. То је охрабрење, али и подсећање да смо у оба светска рата били савезници. Кад се историја пише, битно је да смо били на истој страни у значајним и тешким тренуцима за обе државе и оба народа", рекао је Михаило Папазоглу.

Спомен-плoча ће трајно бити постављена у централном холу Скупштине града Отаве, којим недељно прође и до тридесет седам хиљада људи.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво