У Отави откривена спомен-плоча

У Отави, главном граду Канаде, месингана спомен-плоча однедавно сведочи о савезништву Србије и Канаде у Првом светском рату. Ово подсећање на значајне тренутке у историји двeју земаља постављено је на иницијативу Амбасаде Србије у Отави после вишемесечних сусрета и договора са градским званичницима.

У здању Скупштине града, споју старог и новог, окупили су се представници српске заједнице, њихови канадски пријатељи и дипломате да присуствују свечаном отварању спомен-плоче са именима првог и последњег војника који су, на страни савезника, погинули током тог крвавог рата. Српски војник Душан Ђоновић погинуо је 28. јула 1914. и у историји остао уписан као прва жртва Великог рата а канадски војник Џорџ Лоренс Прајс страдао је у Белгији од немачког снајпера само два минута пре склапања мира, 11. новембра 1918.

Градоначелник Отавe Џим Вотсон је на отварању захвалио Амбасади Србије на иницијативи да се ода почаст првој и последњој жртви Великог рата јер оне повезују наше народе и сведоче о савезништву Србије и Канаде.

Михаило Папазоглу, амбасадор Србије у Канади, подсетио је у свом обраћању на огромне жртве које је Србија имала током тог рата, али и на канадске медицинске мисије које су пратиле српску војску све до пробоја на Солунски фронт.

„Отварање ове плоче пуно значи за наше људе који живе у Канади и за око пет хиљада Срба који живе у Отави. То је охрабрење, али и подсећање да смо у оба светска рата били савезници. Кад се историја пише, битно је да смо били на истој страни у значајним и тешким тренуцима за обе државе и оба народа", рекао је Михаило Папазоглу.

Спомен-плoча ће трајно бити постављена у централном холу Скупштине града Отаве, којим недељно прође и до тридесет седам хиљада људи.

 

број коментара 2 пошаљи коментар
(среда, 01. авг 2018, 11:22)
anonymous [нерегистровани]

Dzaba krecite

U prvom svetskom ratu mozda i jesmo bili saveznici, ali danas a verovatno i ubuduce nismo niti cemo biti saveznici. Neko ko 20. i kusur godina podrzava sve tvoje neprijatelje, pa te onda bombarduju i na kraju podrzi i prizna otimacinu dela srpske terorije ne moze se nazvati prijateljem. To se zove licemerje, pricaju ti o nekakvom prijateljstvu, a konstanto rade na stetu nasih nacionalnih interesa.

(уторак, 31. јул 2018, 20:44)
Canadian [нерегистровани]

Sve je to maska

Kanadjani, kao i Britanci, nisu bas nasi ljubitelji. 1999. 12 Kanadski aviona je danonocno bombardovalo Srbiju zajedno sa ostalim NATO avionima.
Neznam sta su ih ucili u skolama, ali dosta Kanadjana misli da smo mi Srbi krivi za pocetak prvog svetskog rata. Ako tako vide istoriju onda tu nesto nije uredu!