Ван Гогов „Писац за столом”

Од 1881. до 1883. Ван Гог је живео у Хагу. Бавио се искључиво цртањем. Међу многобројним ликовима из живота који су као модели прошли кроз његов тамошњи атеље, срећемо и непознатог ʼписца за столомʼ. Да би добио потребне ликовне акценте, Ван Гог је често облачио своје моделе у одећу коју је држао у атељеу.

Писац за столом обучен је у подужи капут са карактеристичним „схевенингенским" шеширом на глави. Већи део композиције, а нарочито позадина, разрађена је мастилом сепија боје. Широки, кратки потези постигнути су употребом тупог, гушчијег или половног металног пера. Ван Гог није волео танка, скупа пера, подсећала су га на грађанско богатство којег се гадио.

У Хагу је углавном стварао призоре из околине града, са поља, као и јавних места. Цртежима је изражавао своја социјална и естетичка мишљења. Приврженост и саосећање према нижим, социјалним слојевима, тзв. трећој класи, нису били само производ друштвено-филозофске свести, већ одраз његовог схватања ликовности. Сматрао је да обични људи имају више садржаја у себи и кроз цртеж, као најподеснији медиј, трагао је за њиховом ликовном и естетском индивидуалношћу.

Сматрао је да у приказивању свакодневних, обичних људи и ситуација не треба тежити анегдотском, већ вишој, универзалној вредности. Она је тумачена у цртежима прожетим људском патњом и жртвовањем. Идентификацијом и саосећањем са ликом створио је дела у којима су живот и уметност били изједначени. За Ван Гога цртеж је значио коначно и довршено дело.

Начином извођења, цртеж Писац за столом, показује Ван Гогову потребу да брзо уобличи свој исказ. Уочава се да су бедра анатомски неправилно издужена, што скупа са наглашеном контуром читавог тела и столице представи даје повишену изражајност. Брзину и лакоћу у начину извођења у потпуности ће достићи тек неколико година касније, у Арлу.

Овај цртеж је део колекције коју је, у име града Амстердама, Народном музеју поклонио Жан Батист дe Фај, поштовалац и сакупљач Ван Гогових дела.

Кустос др Драгана Ковачић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи