„Увид у будућност”: до милион евра за иновације у науци

У оквиру прославе свог 350. рођендана, водећа научна и технолошка компанија „Мерк” одржала је светску научну конференцију „Радознали 2018 – Увид у будућност”, на којој је покренула годишњу награду од милион евра за иновације у науци.

Најновија научна достигнућа, од генетичког инжењерства технологијом CRISPR, до синтетичког живота и дигитализације, представљена су на једној од највећих светских научних конференција „Радознали 2018 ‒ Увид у будућност", у организацији водеће научне и технолошке компаније „Мерк". Конференција се одржала први пут у Дармштату у Немачкој, и представила је светски најпризнатије научнике данашњице, међу којима су и Крејг Вентер и Емануел Шарпантје.

На конференцији је представљена награда „Увид у будућност" коју ће та компанија додељивати за допринос иновацијама у науци. Награда у вредности до милион евра годишње први пут ће бити додељена 2019. године, а „Мерк" се обавезао да ће је додељивати наредних 35 година. Пријаве су у току, а сваке године биће постављена нова тема истраживања. Ове године, позвани су научници који раде на иновацијама које би могле да нас заштите од новонастајућих вируса.

„Наука је у срцу свега што Мерк ради, и то још од 1668. године. Верујемо да је моћ науке највећа покретачка снага, и ово је узбудљиво време са много потенцијала за научна открића. Нове биотехнологије нам омогућавају да разумемо болести много боље него икада раније. Не само да можемо да читамо генетички код већ га можемо и лако модификовати, па чак и креирати. Истовремено, дигиталне технологије као што су машинско учење, вештачка интелигенција и биг дата отварају нове могућности", рекао је Штефан Ошман, председник извршног одбора и генерални директор компаније „Мерк".

Више од 35 водећих светских научника, укључујући и пет добитника Нобелове награде, представило је свој рад пред око хиљаду учесника, износећи идеје о будућности науке. „Мерк" годишње улаже више од два милиона евра у истраживања и развој и запошљава око 6.500 научника. Трећег маја 2018. отворио је Иновациони центар за науку у Дармштату.

Компанија ове године прославља 350 година постојања, на свим континентима, са више од педесет хиљада запослених, под слоганом „Прошлост, садашњост, будућност".  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи