Древна радионица за мумифицирање нуди нова сазнања

Археолози тврде да су пронашли радионицу за мумифицирање стару око 2.500 година у древној некрополи у близини чувених египатских пирамида.

Археолози ће настојати да више сазнају о хемијском саставу уља која су древни Египћани користили за мумифицирање својих мртвих.

Званичници Египатског министарства за старине су на конференцији рекли да се археолози надају да ће откриће допринети знању о поступку мумификације у време 26. династије египатских фараона. Такође, откривено је и месно гробље.

Наведено је да најновији проналазак потиче из саиско-персијског периода египатске историје, који је трајао између 664. и 404. године пре нове ере. Налази се на гробљу у Сакари, делу некрополе у Мемфису, која се налази на Унесковој листи светске баштине.

Подземна дворана с 33 мумије, као и каменим саркофазима, откривена је у априлу ове године.

„Ово откриће ће нам помоћи да идентификујемо врсте уља коришћених у процесу балзамовања и њихов хемијски састав те ћемо тако утврдити о којим је тачно уљима реч", казао је Рамадан Бадри Хусеин, вођа ископавања.

Ископавања на тој локацији, која се налази јужно од пирамиде фараона Унаса, претходни пут су вршена 1900. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво