уторак, 17.07.2018, 07:31 -> 08:12
Извор: РТС
Аутор: Владана Рашић Драгојевић
Да, то је лубеница, краљица лета!
Црвена, сочна и расхлађена, лубеница (Citrullus vulgaris) прави је мелем за тело у врелим летњим данима. Гаси жеђ, отклања умор, поправља расположење старих и младих, даје енергију и радни елан, а препоручује се и у исхрани људи са болестима срца, крвних судова, жучи, јетре. Осим што гаси жеђ, лубеница врло повољно делује и на рад органа за варење и излучивање воде из организма.
Лубеница је такође одличан диуретик јер садржи чак 92% воде па самим тим стимулише рад бубрега. Повећава стварање урина, што погодује избацивању токсина из организма. Такође, олакшава тегобе особама са камењем у жучи, бубрезима или бешици, утиче на њихово растварање и избацивање, уз истовремено спречавање стварања нових калцификата. Конзумирањем лубенице олакшава се метаболизам, нормализује цревна флора и перисталтика. Tакво деловање се постиже захваљујући комплексном садржају важних састојака.
Њен пријатан и освежавајући укус први су открили народи пустиње Калахари у Африци. Пошто се састоји углавном од воде, путници су је управо због тога носили као замену за воду ‒ лоптасти сочни плодови били су природна чутурица која је пружала право освежење. Ти путници су први разменили њене плодове са другим трговцима и становницима поред чијих домова су пролазили. Убрзо је лубеница освојила читав афрички континент. У 13. веку стигла је и у Европу, а уз помоћ робова је пренета даље у Америку.
Данас је на планети узгајају свуда где може да успева, али у производњи предњачи Кина. Уопште није случајно што је лубеница толико распрострањена. По укусу и хранљивој вредности пореди се са најбољим врстама воћа, мада се у строго ботаничком погледу убраја у поврће, у породицу тикви, у којој се, између осталих, налазе краставац и бундева. Будући да се најчешће једе непрерађена, многи је ипак убрајају у воће.
Може се користити на много различитих начина и у, наизглед, немогућим комбинацијама. Поред употребе у свежем стању, плодови могу да се прераде у сирупе, сокове, џемове, слатко, може се јести грилована, са сиром (нарочито фетом или козјим), док се из семена екстрахује квалитетно уље богато витамином D. За пивопије ту је и верзија ферментиране лубенице у омиљеном мушком пићу, а за лепши пол ‒ ликери, пунч или коктели...
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 5
Пошаљи коментар