Нова археолошка открића у Сан ел Хагару у Египту

Археолози су у Сан ел Хагару у Египту пронашли остатке здања за које се претпоставља да је било римско купатило, као и статуу овна и златни новчић са ликом фараона Птолемеја III.

Пронађена грађевина направљена је од црвене цигле и дуга је 16 метара, што је у време њеног настанка сматрано објектом великих размера. Ајман Ашмави, званичник Египатског министарства старина, изјавио је да објекат вероватно датира из грчко-римског доба.

Археолошки тим је на локалитету Сан ел Хагар, на месту староегипатског града Таниса такође пронашао посуде од керамике, статуе од теракоте, бронзане алатке, камени фрагмент на коме су уклесани хијероглифи и малу статуу овна.

Посебну пажњу научника привукао је златни новчић са ликом фараона Птолемеја III, који је познат и као Еуергет, што значи добротвор.

Птолемеј III је владао од 246. до 222. г. п. н. е. Као представник хеленистичке династије која је преузела власт над Египтом после освајања Александра Македонског, настојао је да што више приближи староегипатске традиције и тековине грчке цивилизације.

Подржавао је култове бројних божанстава, због чега су га египатски свештеници хвалили као „добротворнoг бога‘‘. 

Пронађени новчић искован је између 221. и 205. г. п. н. е. за време владавине Птолемеја IV, у знак сећања на оца, сматра вођа археолошке мисије Саид ел Асал.

Златник тежак 28 грама на једној страни има представу Птолемеја III са круном која се сија, док је на наличју приказан симбол благостања који изгледа као рог изобиља, а окружен је натписом са именом тог владара.

Археолози настављају ископавања на локалитету Сан ел Хагар и надају се да ће им нова открића пружити више информација о грађевини и намени коју је имала у животима древних становника тог места.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се