За одрживост популације кечиге

Светска организација за природу (WWF) тражи да се забрани лов на кечиге најмање пет година, како би се омогућила обнова популација те веома угрожене врсте рибе. У Србији кечига насељава велике низијске реке Дунав, Саву, Тису и Велику Мораву, као и део Западне Мораве. Кечига је економски значајна врста и деценијама је била изложена прекомерном излову.

Студија коју је WWF израдио показује да се кечига интензивно лови, не само у дозвољеном периоду, већ и током ловостаја, када треба да се омогући неометан мрест. „Кроз наш и рад наших партнерских организација, више пута смо документовали неометану продају кечиге испод законски прописане мере од 40 цм, у ресторанима и на пијацама широм Србије. Све наведено онемогућава да се популација обнавља и да буде стабилна", каже Весна Максимовић из WWF Adria.

Према Црвеној листи угрожених врста Међународне уније за заштиту природе (IUCN), фактори угрожавања кечиге су прекомерни излов, нарушавање природних станишта изградњом брана и осталих водопривредних објеката, инвазивне и друге стране врсте које доводе до болести, као и индустријска загађења која доводе до деградације станишта.

Анализом Светске организације за природу установљено је да су сви наведени фактори угрожавања кечиге присутни и у Србији, због тога WWF заједно са Асоцијацијом аласа Србије и Уједињеним риболовцима Србије тражи хитну примену мера које IUCN препоручује, пре свега привремену обуставу риболова.

„Експертска група за јесетре, при IUCN-овој Комисији за очување врста, снажно подржава значајне напоре WWF-а у Србији да се усвоји петогодишња забрана на излов кечиге, што би представљало велики напредак за опстанак кечиге у читавом сливу реке Дунав", каже Арне Лудвиг, копредседавајући IUCN-ове експертске групе за јесетре.

У прилог наведеним чињеницама иде и податак да је одлуком Јавног предузећа „Србијашуме" уведена двогодишња забрана, током 2018. и 2019. године, на три риболовна подручја, као и то да су исту забрану у претходном периоду тражили Уједињени риболовци Србије и Асоцијација аласа Србије, наводи се у саопштењу Светске организације за природу.

 Приредила Маја Стојановић 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво