„Хабл” уловио јато старих звезда

На фотографији се види богат и густ скуп звезда које везане гравитацијом круже по Млечном путу. Глобуларна јата су гушћа и сферичнија од отворених звезданих јата (на пример, чувених Плејада). Обично се састоје од стотина или хиљада звезда које су, сматра се, формиране у исто време.

Студије су показале да приказано глобуларно јато (кластер) NGC 6139 представља дом прилично старих звезда.

Процењује се да је већина глобуларних јата што круже по Млечном путу старија од десет милијарди година те се у њима налазе неке од најстаријих звезда у нашој галаксији.

Створене су веома рано, на почетку галактичке историје. Ипак, њихова улога у еволуцији галаксије још је предмет студија.

Јато NGC 6139 види се кад се гледа у правцу центра Млечног пута и сазвежђа Шкорпије ‒ које је познато као златни рудник фасцинантних астрономских објеката.

„Хабл" је усмерио много пута свој поглед ка Шкорпији како би посматрао објекте као што су маглина (небула) Лептир, бинарни систем који одузима дах и друга светлуцава глобуларна јата.

Приредио Бојан Главонић 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се