Златна значка и повеља за српску културу у Канади

Српској националној академији у Торонту уручена су признања Културно-просветне заједнице Србије.

Златну значку Културно-просветне заједнице Србије ове године су добили и представници српског расејања у Канади: књижевник Ранко Р. Радовић, Мирослав Бата Марчетић, оснивач и директор „Академије српске народне игре", као и Жарко Брестовац, председник Српске националне академије у Торонту, културне и просветне институције нашег народа у Канади.

На позив управе СНА, у Торонто је допутовао Живорад Ајдачић, генерални секретар КПЗ да лично уручи признања. Свечаност је уприличена у просторијама Генералног конзулата Србије у Торонту.

У првом делу вечери Живорад Ајдачић је говорио о улози и активностима Културно-просветне заједнице Србије и сусретима са нашим људима у Торонту који, како је рекао, предано раде на очувању нашег културног и националног идентитета.

По додели признања у Генералном конзулату у Торонту, уследиле су честитке и фотографисање са најмилијима за успомену или богату архиву Српске националне академије у Торонту.

Дародавац у култури

Жарко Брестовац, добитник Златне значке, успешан је пословни човек, велики дародавац у култури и већ трећу годину је на челу СНА. Део образложења награде је саопштио Василије Петковић, генерални конзул Србије у Торонту:

„Својим непосредним радом и материјалним доприносом Жарко Брестовац је обновио зграду СНА у Торонту а потом се посветио њеним организационим проблемима. Успоставио је директан контакт како са другим организацијама српске дијаспоре у Торонту тако и са појединцима који умеју и могу да воде програме СНА. Резултат ‒ Академија, посебно њена галерија, сада је простор у коме се свакодневно догађају квалитетни програми који су уврштени и у Каталог градских културних збивања Торонта".

Српска академија у Торонту као просветни и културни центар

Од основања 1981. године, Српска национална академија у Торонту је организовала бројне културне програме, предавања, изложбе, књижевне сусрете. Између осталих, угостила је Добрицу Ћосића, Брану Црнчевића, Матију Бећковића, Мому Капора, Синишу Ковачевића и многе друге. Повеља КПЗ је признање установи која се потврдила као јединствени културни и духовни центар српског народа у Канади.

Захваљујући се у име управе Академије, Гордана Лаковић Петковић је кратко истакла:

„Као генерални секретар Академије мислим да смо тек на прагу добре сарадње са Културно-просветном заједницом Србије. Захваљујем и генералном конзулату на подршци и помоћи у организовању овог догађаја. Још једном се показало да кад радимо заједно ни истински резултати не изостају".

После свечаног скупа у Конзулату, већ следеће вечери било је радно: у Галерији СНА водио се разговор о књизи Живорада Ајдачића „Културна политика у транзицији".

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи