Философско-стваралачки центар у Београду

У Школи за машинство и уметничке занате „Техноарт Београд“, отворен је Философско-стваралачки центар.

Реч је о заједничком пројекту Удружења грађана „Живојин Мишић", Српског филозофског друштва и Школе за машинство и уметничке занате „Техноарт Београд". Циљ пројекта је да подстакне развој филозофске културе и креативности код младих, а његов аутор је др Александар Стевановић, наставник филозофије у школи „Техноарт Београд". Стевановић је уједно и аутор Метода радосне наставе и најбољи едукатор Србије 2016.

„Сви имамо диван задатак, да овај свет учинимо бољим. Философско-стваралачки центар је једна од оних ствари за које се надам да ће у наредним годинама произвести много радости. Радост је пре свега оно чиме треба да се бавимо и на чему треба да радимо. Радост је оно што треба да предајемо у школи", рекао је Стевановић и истакао да просвета гради танку нит која повезује време и вечност, људску личност и божанско. „Живимо у стању самозаборава и у време у коме смо на маргини догађаја и могућности да утичемо."

Наставник Стевановић је још додао да је Центар сада огњиште радости које даје могућност да се утиче позитивно. Уједно сматра да ће својим трајањем унети неко друго звучање у један контекст времена и омогућити нам да осетимо дах за који смо заборавили да уопште постоји. Осмишљен као центар на отвореном простору, опремљен је средствима добијеним од награде „Најбољи едукатори Србије" Удружења грађана „Живојин Мишић".

„Удружење грађана ʼЖивојин Мишићʼ је удружење за подстицај предузетницима и наш циљ јесте да променимо свет колико је то у нашој моћи, барем мало набоље. Један од наших пројеката јесте ʼНајбољи едукатори Србијеʼ, где се трудимо да пронађемо оне изузетне, креативне, мотивисане наставнике, који увек дају много више од осталих и који се труде да то покажу у раду са децом", рекла је координаторка пројекта „Најбољи едукатори Србије" Ивона Јовановић.

Напоменула је да је Александар награђен 2016. године као један од најбољих наставника наше земље. „Нама је велика част што је сада члан наше породице, јер смо се и одлучили за овај пројекат да бисмо преко наших најбољих наставника утицали на подизање свести код младих. То је оно што управо Александар ради. Овај центар је само један од примера. Надам се да ће ово убудуће бити дивно место на коме ће се стицати нова знања."

На отварању Центра обратио се др Слободан Кањевац, председник Српског филозофског друштва, рекавши: „У нашој нарави балканској-пробалканској врло често нам недостаје осећај за одржање традиције. Зато треба да се преиспитамо повремено да ли је можда добро да наставимо нешто што је пре нас неко добро радио и да наставимо, само мало да унапредимо, а не стално да правимо неке револуције. Увек треба узети нешто што је било добро, задржати то и евентуално надоградити. Свет не почиње са нама. Да тога није, не би ни наше Српско филозофско друштво постојало 120 година."

У оквиру свечаног програма представљене су и радионице„Симбол-беџ" и „Гусари као модел образовања".

Рад Философско-стваралачког центра посвећен је образовању и оплемењивању личности у развоју, неговању њихове моћи естетичког просуђивања и стварању лепог, критичког мишљења и моралног деловања, путем иновативних програма и садржаја.

„Ако имате много добрих људи на једном месту, институције које стоје иза вас, снажан чврст стуб који вам омогућава да радите, онда ништа лоше не може да се деси. Најлепше што ми имамо су наши ученици, наша деца. У њима има толико тога што ми никада не видимо и не откријемо и не дођемо са тиме у контакт. А шта је оно што је право и што треба да радимо? Треба да будемо заједно и да заједничким радом стичемо нова знања и стварамо радост", закључио је Стевановић.

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво