Правци у савременој историографији

Потакнута вишетомном студијом водећих француских историчара Филипа Аријеса и Жоржа Дибија о историји приватног живота на тлу Европе, у маниру најбоље историографске школе која догађаје вреднује „одоздо“, група српских научника на прагу овог века сачинила је пројекат сличне садржине – „Историју приватног живота”, пратећи приватни живот у српским земљама од средњег века до савременог доба.

Пред нама је студија на енглеском језику ‒ Daily Life in Medieval Sebia, која сажима претходна искуства на овом пољу истраживања и помера тежиште интересовања са приватног на свакодневни живот људи у средњовековној Србији.

„Отварање историје ка другим дисциплинама, разуме се, много претходи Аријесовој генерацији. Они представљају генерацију позних аналиста средње генерације која је под утицајем таласа реакције на Броделову школу (не мислим само на негативне реакције већ и на реакције у виду следећег корака) хтела да те теме окрене ка антропологији, психологији, ка оним наукама које су откривале човеков лични свет. Међутим, тај концепт је почео да се мења већ крајем 20. века, када су отворене прве велике изложбе на ову тему, неке од њих биле су амбијенталне, као што је, рецимо, велика изложба у Белој кули у Солуну" - изјавила је за РТС др Смиља Марјановић Душанић, професорка Филозофског факултета у Београду, која је међу ауторима студије.

Она је навела да је основна дилема с којом су се сусрели приликом састављања књиге била ‒ шта је приватан а шта свакодневан живот, јер појам ʼприватногʼ до 18. века практично није постојао. Ту дилему имали су и историчари који су писали велику Дибијеву и Аријесову историју, али они су, суочавајући се са својим задацима, имали неупоредиво већи број историјских извора, обиље дневничких записа, писама. „Ми смо, обрађујући тему свакодневног живота у средњовековној Србији, имали веома мало, углавном археолошких извора", напоменула је ауторка.

Како је објаснила, идеја књиге на енглеском језику била је да кореспондира са страном публиком, јер другачији је задатак када се пише за страног читаоца ‒ не само зато што је потребно дати објашњења за оне који не знају сасвим добро нашу историју него и зато што је домаће истраживање потребно ускладити са продукцијом која је огромна на Западу и ‒ у методолошком смислу ‒ са новим погледима на то како се пише историја свакодневног живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара