Еколошке акције ученика у Падини

При еколошкој секцији Основне школе „Маршал Тито” у Падини већ годинама се организују разне акције прикупљања секундарних сировина, првенствено папира и електронског отпада, а сакупљани су и пластични чепови у оквиру акције „Чеп за хендикеп“. Сви ученици од петог до осмог разреда уз то учествују и у заједничком годишњем уређивању школског дворишта и парка испред школе. Нове акције планиране су и за наредну школску годину.

Прошле године са радом је почела „Енвироментална секција" у којој ученици сами организују и предлажу акције које ће реализовати током школске године. Нова секција је организована са циљем да се ученици оспособе да сами осмисле, организују и реализују еколошке акције које ће решити неке од еколошкух проблема. За оснивање и рад нове секције заслужни су наставница словачког језика Јана Ковач и наставник информатике Мирко Билек.

„Акценат стављамо на сарадњу са постојећим удружењима, локалним организацијама и предузећима која делују у нашој средини, а што је најважније, своје акције спроводимо у сарадњи са другим наставницима и секцијама у школи", каже за Интернет портал РТС-а наставник Билек.

Током прве године покренуто је неколико акција. У првој је организовано чишћење и сакупљање смећа у тзв. Долини, где се налази ʼстаза здрављаʼ, али нажалост, око стазе не постоје канте за смеће. „Смеће смо одмах приликом сакупљања сепарисали у три категорије: папир, пластика и лименке, и тако раздвојен отпад је преузело локално предузеће за сакупљање отпада. Акција је организована у сарадњи са Еколошким покретом Падина и фирмама које су нам обезбедиле освежење и вреће за рециклажу", рекла је наставница Ковач.

За следећу годину ученици планирају израду и постављање канти за смеће дуж ʼстазе здрављаʼ, као и израду и постављање кућица за птице.

Нацрт планова и избор врста кућица обезбедио је апсолвент заштите животне средине, Дарко Купец из Падине. Постављање кућица је планирано за јесен на основу препоруке чланова Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Акција је планирана у сарадњи са Еколошким покретом Падина. Следеће школске године чланове секције чека праћење и одржавање постављених кућица.

Цегери уместо кеса

Трећа акција ученика секције подржава кампању #НеПрљај #НемашИзговор и залаже се за смањење коришћења пластичних кеса у Србији. Најмлађи чланови су се укључили у акцију тако што су за сваку продавницу у селу нацртали и спремили едукативне плакате којима позивају суграђане да се уздрже од непотребног коришћења пластичних кеса и да уместо њих користе платнене цегере. Четврта акција, која је завршена пре неколико недеља, организована је у сарадњи са ликовном секцијом те школе, коју води наставница Елена Томаш. Ученици секције су смислили еколошка графичка решења која ће штампати на платнене цегере помоћу технике ситоштампе. Ученици су одштампали еколошке графичке мотиве на око 200 цегера, које ће понудити својим суграђанима, родитељима и наставницима.

Ученици су учествовали и у акцији садње дрвећа коју су организовале локалне организације (Удружење пољопривредника, Ловачко друштво, Еколошки покрет, Јавно комунално предузеће, Удружење овчара).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара