Куршумлија као скривено место душе

Др Игор Ђуришић је наш признати онколог, специјалиста опште хирургије и шеф Одељења дигестивне хирургије на Институту за онкологију и радиологију Србије. Рођен је у Београду али је Куршумлија скривено место његове душе. Његови преци су дошли у ове крајеве из Црне Горе давних дана и населили се у селу Меровац између Прокупља и Куршумлије, где се и дан-данас налази његова породична кућа.

Родбина с мајчине стране живи у самој Куршумлији, у којој се истиче Црква Светог Николе. То је прва задужбина Немањића из 12. века. Подигао ју је Стефан Немања са жељом да му то буде гробно место, што се из одређених, историји добро познатих разлога није десило.

После Немањине смрти цркву је наставио да гради Стефан Првовенчани, а коначно ју је завршио краљ Милутин.

Почетком 13. века, када је српска црква добила аутокефалност, установљена је Топличка епархија са центром у манастиру Св. Николе.

Међутим, у 17. веку Турци су до темеља срушили цркву и манастир. Седамдесетих година 20. века цркву је делимично обновио Завод за заштиту споменика културе Србије.

Кад год борави у овим крајевима, др Ђуришић обавезно посети чувену Ђавољу варош, која се налази на обронцима планине Радан и на свега 20 км од Косова. Она садржи 202 земљане фигуре са каменим плочама на врху које су настале вековном ерозијом тла.

То каже наука, али људи воле мистичне приче, тако да постоји више различитих легенди о томе како је то чудо природе „ђавоља работа", што наравно, привлачи како наше тако и стране туристе.

У целој причи о Куршумлији најлепша је невероватна природа, еколошки незагађена, па уопште не чуди што се др Ђуришић врло често, кад год му то многобројне обавезе дозволе, враћа свом крају и скривеном месту своје душе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво