Хуманоидна роботика

Технологија се развија много брже него што се могло и претпоставити. Оно што је јуче било незамисливо, данас је лако оствариво или је већ остварено. Револуционарни напредак свакако је направљен у области бионичке технологије, која је већ помогла многим људима, а значајна открића у тој области тек се очекују.

Бионичка технологија и егзоскелети су променили свет, а све је кренуло из Србије, од „београдске шаке" ‒ прве протетичке роботске шаке на свету. Креирао ју је проф. Рајко Томовић у Институту Михајло Пупин, давне 1963. године. Још један од пионира хуманоидне роботике, проф. Миомир Вукобратовић дао је „немерљив допринос постављању робота на ноге" својом теоријом тачка нула момента.

„То је теорија која је решила проблем ходања данашњих андроида, у тадашње време бипедалних механизама. Занимљиво је да је тек након 16 година у Јапану направљен први двоножни робот који се кретао помоћу теорије професора Вукобратовића", каже Иван Станић, кустос у Музеју науке и технике у Београду.

Неколико година касније, проф. Вукобратовић, који је водио Београдску школу роботике, развио је први активни егзоскелет у свету, чија је намена била да повећа снагу и брзину кретања човека.
„Најуспешнија верзија активног егзоскелета настала је 1972. године и била је прва која је пнеуматски напајана и делимично механички програмирана. Две године касније настао је егзоскелет, који се кретао помоћу електромеханичких мотора и он је, у ствари, прототип свега онога што се данас дешава на пољу активних егзоскелета у свету", наводи Станић и додаје да је тек верзија из 1978. године била много напреднија, лакша и да је могла да надомести више од 50 одсто људске снаге.

„После активног егзоскелета, настале су, такође прве у свету, потколена роботска протеза 'Промона 2' и компјутерски програмирана ортотичка рука. То су све велики доприноси наше Лабораторије за роботику и они су, на неки начин, променили свет", додаје Станић.

Иако су првобитна истраживања у овој области била намењена медицинској, односно рехабилитационој роботици и пружању помоћи параплегичарима и дистрофичарима, принципи који су тада осмишљени и данас се, готово пола века касније, успешно примењују код многих човеколиких робота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво