Опремање две хиљаде дигиталних учионица у Србији

За нову школску годину припремљена је серија дигиталних уџбеника и материјала, а ради се и на опремању две хиљаде дигиталних учионица, изјавио је министар просвете Србије Младен Шарчевић на регионалној конференцији о дигиталној трансформацији, коју у Београду организује British Council.

Шарчевић је рекао да Министарство има амбициозне планове за следећу годину и када је реч о буџету и да планира увођење електронских дневника и аналитике у свим школама, за шта је појединим земљама региона било потребно неколико година.
„Намера Министарства је да учитељске факултете подигне на ниво педагошких и формира одређене мастер програме како би они којих има највише у систему и који сада предају само до четвртог разреда могли да уђу у предметну наставу", рекао је Шарчевић.

Министар просвете Црне Горе Дамир Шеховић изјавио је да је та земља у претходне две године кренула у свеобухватну реформу образовног система. Он је истакао да је веома значајно да се дефинишу заједнички приоритети региона и направе стратешки планови како би се унапредио процес дигитализације образовања.

Елвир Казазовић, министар образовања Кантона Сарајево, каже да проблем у образовању представља чињеница да велики број наставника нема дигиталне компетенције али да је доста рађено на едукацији, како наставничког кадра тако и ученика.

Усаглашене препоруке за дигиталну трансформацију

Представници министарстава просвете региона усагласили су препоруке за дигиталну трансформацију образовног система. Те препоруке ће бити представљене 10. јула на Самиту за Западни Балкан у Лондону, у оквиру Берлинског процеса.

Европска комисија процењује да ће у блиској будућности 90 одсто послова захтевати дигиталне вештине, а да тренутно 47 одсто становништва Европске уније нема адекватна знања из те области. Статистика је још лошија у земљама региона.

Дигитализација образовног система подразумева увођење дигиталних вештина уз алгоритамско размишљање и кодирање, али и развој наставног кадра, развијање програма за континуирано професионално развијање предавача, ангажман послодаваца у вези са образовним системом.

Састанак министара био је увод у међународну конференцију „Нове технологије у образовању", коју British Council организује пети пут у Београду са циљем да се кроз серију предавања и радионица, учитељима и наставницима представе искуства стечена употребом нових технологија у учењу, развој дигиталног садржаја, алгоритамско размишљање и кодирање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво