Награђени победници националног конкурса за младе еко-репортере

У оквиру међународног програма „Млади еко-репортери”, удружење „Амбасадори одрживог развоја и животне средине“ и предузеће Електропривреда Србије поделили су награде победницима националног конкурса. Тема овогодишњег конкурса била је „Енергетска ефикасност у очима младих еко-репортера“.

Млади узраста од 11 до 21 године имали су задатак да праве креативне еко-репортаже у форми чланка, фотографије или видеа на тему енергетске ефикасности и проблематике у својој локалној заједници. Пристигло је седамдесет изузетно лепих и квалитетних радова, а три најбоља у све три узрасне категорије (11‒14, 15‒18, 19‒21 године) проглашена су за победничке. На свечаној церемонији која је јуче одржана, победницима су као награде уручени таблети. Победнички радови са националног прослеђују се на интернационално такмичење, где ће се такмичити са младима из 34 земље широм света.

У победничком раду „Дозволите плућима наше планете да дишу", Јефимија Најдић, ученица гимназије из Врања, говорила је о масовној и неконтролисаној сечи шума у Врању, где људи у великој мери користе дрво за огрев. Њен предлог је да се уместо таквог начина огрева користе извори топле воде који се налазе у самој близини, у Врањској Бањи, што би било доста економичније, са апсолутно никаквим негативним последицама по животну средину.

Милан Павловић из основне школе „Стојан Новаковић" из Блаца говорио је о проблему који је управа школе годинама имала са великим рачунима за струју, тако да су запослени дошли на идеју да старе неонске сијалице замене новим, енергетски ефикаснијим ЛЕД осветљењем. На тај начин потрошња електричне енергије смањена је и до 30% на нивоу целог објекта.

Видео „Мењамо навике да не буде панике" ученика из Технолошке школе из Параћина приказује њихово активно ангажовање у рециклажи секундарних сировина. Наиме, ти ученици су радили на едукацији младих из околних основних школа, утицали су на свест локалног становништва о важности и значају рециклаже, а на крају су и израчунали колико су енергије уштедели у односу на количину сакупљеног рециклажног материјала.

Међународни програм „Млади еко-репортери" спроводи се у 34 земље широм света, већ 24 године, док се у Србији спроводи последње три године. Циљ програма је да млади разумеју значај очувања животне средине, а истовремено и сами препознају проблеме у својој околини и предложе потенцијална решења. Тај програм младима омогућава да се њихов глас „чује" јер се радови представљају како домаћој тако и интернационалној публици.

Самим тим, млади раде на повећању свести људи о важности и значају очувања животне средине, позивају на акције, предлажу решена и сл. Можда ће баш неко од решења младих еко-репортера бити пракса којом ће се у будућности решавати неки проблем у животној средини...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво