Прескакање конопца за боксере, девојчице и остале

Иако се прескакање конопца углавном повезује с боксерима и девојчицама, бројни позитивни утицаји те вежбе могу се односити и на све остале. „Скокови су најбоља вежба за побољшање густине костију, под условом да су ваше кости довољно јаке да започну скакање“, сматра др Данијел В. Бари са Универзитета Колорадо у Денверу. Уколико имате историју било каквог прелома или породичну анамнезу остеопорозе, неопходно је да се консултујете с физијатром пре скакања.

Међу благодетима прескакања конопца налази се чак и повећање менталних и психичких способности. Амерички колеџ за спортску медицину истиче да је то изузетна аеробна вежба за јачање кардиоваскуларног система. Да бисте оснажили срце и плућа, потребно је да прескачете конопац од 12 до 20 минута, три до пет пута недељно. Иста вежба доводи и до ефикаснијег дисања.

Побољшава координацију, смањује могућност повреда

Да ли обраћали посебну пажњу на стопала или не, наш мозак је свестан покрета ногу приликом прескакања. Према водичу за тренинг боксера, уз више трикова који се изводе вијачом, појачавају се свест и координација. Та пракса чини да вежбач буде „лакши" на ногама, попут трчања са препонама.

Прескакање је драгоцена вежба за спортисте који на терену трче, а затим се нагло заустављају и мењају правац, као што је случај с кошаркашима и тенисерима. Они су посебно изложени повредама скочног зглоба. Прескакање конопца повећава снагу мишића скочног зглоба и смањује могућност повреде.

Чини нас витким, паметнијим и смиреним

За сагоревање калорија, вијача је ефикаснија од трчања. „Ова аеробна вежба сагорева 1.300 калорија на сат, око 0,1 калорију при скоку", пише Сајенс дејли. Десет минута прескакања даје исти резултат као 12 км трчања.

Прескакање конопца може нас учинити паметнијим и смиренијим. Ангажовање обе хемисфере мозга побољшава просторну свест, вештине читања, повећава се памћење и чини нас ментално снажнијим. Скакање побољшава динамичку равнотежу и координацију, рефлексе, густину костију и мишићну издржљивост.

Постоји и биомеханичка перспектива коју анализира амерички институт посвећен тој вештини (The Jump Rope Institute). Прескакање конопца представља покрет који садржи кружно кретање са угаоним моментом. Тело личи на пројектил ‒ подлеже законима који регулишу кретање пројектила ‒ док је конопац динамични замајац и функционише према законима који регулишу ротационо кретање. У синхроној и хармоничној координацији тих покрета, крије се извор концентрације и смирености у свим животним приликама, а не само у боксерском рингу и на спортским теренима.

Приредила: Мирјана Бјелогрлић

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи