Конференција поводом Светског дана заштите животне средине

У просторијама Привредне коморе Србије (Теразије 23, велика сала, II спрат), данас се одржава конференција „Животна средина ка Европи” – ЕнЕ18 – којом се у Републици Србији званично обележава УН Светски дан заштите животне средине.

Конференцију организују струковно удружење „Амбасадори одрживог развоја и животне средине" и Привредна комора Србије, а ове године је посвећена теми „Заштита природе - развој одговоран према природи".

Пленарно предавање држи Раде Гломазић, менаџер пројекта НАТУРА 2000, чијом имплементацијом руководи Хјуман дајнамикс

Део смо природе те заштитом птица, риба, биљака и пејзажа покушавамо да побољшамо и свој квалитет живота. Природу коју смо наследили притискају с разних страна и у нашем је интересу да зауставимо штету. У планирању одговорног развоја, при доношењу одлука о суштинским питањима ‒ као што су саобраћај, енергија и пољопривреда ‒ мора се узети у обзир њихов утицај на природу и животну средину.

С обзиром на то, стручњаци окупљени на Конференцији желе да укажу на могуће последице развоја неодговорног према природи и да покрену на размишљање о томе да ли је природа заштићена.

Заштита природе не познаје административне границе, важност регионалног приступа који промовише мрежа Env.net препознат је на највишем европском нивоу. 

Дискусија под називом „Природа без заштите?" представља прилику да размотримо наш (свој) однос са природом. 

Учесници панела су уважени стручњаци: др Дени Пореј, директор WWF Adria, који ће говорити о резултатима истраживања које је WWF спровеo у Србији о социјалним и економским вредностима заштићених подручја; проф. др Предраг Симоновић, са Биолошког факултета у Београду, који ће говорити о инвазивним врстама риба и вези између риболовног управљања и аквакултуре у Србији у процесу приступања Европској унији; мр Данко Јовић из Завода за заштиту природе Србије, који ће говорити о стању у Републици Србији ‒ у погледу заштите природе и обавеза Србије у процесу приступања ЕУ у тој области; Клара Сабадош из Покрајинског завода за заштиту природе излагаће на тему ситуације око заштите природе и мреже НАТУРА 2000 у Србији; Никола Станојевић из Друштва за заштиту и проучавање птица ће своје излагање усмерити на заштиту птица и обавезе Републике Србије у процесу приступања ЕУ у тој области.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво