Едукацијом лекара и пацијената до благовремене дијагнозе

Поводом почетка кампање „Не одлажи, уочи рано!”, у београдском Прес центру одржана је конференција за медије на којој су лекари, реуматолози, али и представници Удружења оболелих од артритиса, указали на важност постављања благовремене дијагнозе у лечењу реуматских обољења. Кампања је део иницијативе коју је покренула Европска лига за борбу против реуматизма (ЕУЛАР) у жељи да на европском нивоу уједини пацијенте, реуматологе и медицинске сестре у једном циљу ‒ постављању правовремене дијагнозе.

„Кампања Не одлажи, уочи рано! (Don't Delay, Connect Today!) спроводи се тренутно у више од десет земаља Европе и велика нам је част што је и Србија на тој мапи. Да би кампања била успешна, потребна нам је ваша подршка, која би допринела да се помогне будућим оболелим особама да остану радно способне и задрже квалитет живота какав су имале пре откривања болести" ‒ поручили су из Удружења оболелих од реуматских болести Републике Србије (ОРС).

Поред чланова ОРС-а, на конференцији су учествовали представници Удружења реуматолога Србије (УРеС) и Удружења медицинских сестара, техничара и физиотерапеута Србије у реуматологији (УМСТФСР). Они су указали на напоре који се чине да би се унапредило лечење, али су говорили и о проблемима са којима се на том путу суочавају пацијенти и лекари.

Проф. др Немања Дамјанов, председник Републичке стручне комисије за реуматологију и директор београдског Института за реуматологију, објаснио је да се болест открива врло касно јер почиње споро, подмукло и често може да имитира неке лакше проблеме са зглобовима. Због тога и оболели и лекари примарне здравствене заштите често мисле да је у питању нешто благо и пролазно, па прођу месеци до дијагнозе, а оштећење зглобова за то време напредује.

„Једном кад се оштећење развије, оно више не може да се поправи и зато треба да откривамо болест пре него што се развије, и то је кључ. Ми имамо начина да то урадимо, али није довољно само знање, треба се и боље организовати, не само на нивоу здравствене заштите, него и више од тога", истакао је проф. Дамјанов.

Будући да у том првом и можда најбитнијем делу лечења важну улогу имају лекари примарне здравствене заштите, претходну годину дана стручњаци реуматологије држали су предавања колегама у домовима здравља широм Србије о томе како се брзо и једноставно може уочити почетак реуматоидног артритиса, хроничне упале зглобова. Проф. Дамјанов је додао да упркос томе и даље постоје проблеми у самом систему слања болесника код реуматолога (пацијенти се шаљу касно), али да и медији могу да помогну да сви, не само лекари, сазнају како се рано уочава хронична болест зглобова.

Прим. др Мирјана Лапчевић, председница ОРС-а, упозорила је на то да неадекватно лечен реуматоидни артритис (РА) најкасније за две године доводи до оштећења зглобова с последичним развојем инвалидитета. „Овај процес праћен је веома специфичним и неподношљивим болом. Рана дијагноза РА значајна је за даљи ток те хроничне системске болести са непредвидивим током. Како бисмо указали на то да време до постављања дијагнозе мора да буде краће и помогли лекарима примарне здравствене заштите да у томе успеју, покренули смо пројекат Не одлажи, уочи рано" - рекла је др Лапчевић.

Истраживања су показала да ако се почне са лечењем у року од 12 недеља од појаве првих симптома, минимизира се оштећење зглобова и повећава шанса да се болест заустави (уђе у ремисију). Управо с тим мотивом, кампања је покренута и у нашој земљи.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво