Вулканска активност на Хавајима

Густи плавичасти дим који се надвија над вулканом Килауеа на највећем хавајском острву, проузрокован је притиском ужареног метана испод површине, сматрају истраживачи Геолошко-топографског института Сједињених Америчких Држава (УСГС).

Поред изучавања рељефа и природних богатстава, званичници те владине агенције задужени су и за предузимање адекватних мера у случају природних катастрофа које могу угрозити територију државе, те од пре два месеца помно прате дешавања на Јужном острву.

 

Протеклих неколико недеља активност тог вулкана прогресивно је расла ‒ што је резултирало отварањем десетина пукотина из којих је током прве половине маја текла базалтна лава уништавајући све пред собом. Штета се процењује на више десетина милиона долара. Из насеља која су се нашла на путу бујици евакуисано је више од десет хиљада људи.

Најновију претњу представља висока концентрација отровних гасова, посебно угљен-моноксида, метана и сумпора.
Према саопштењу Географско-топографског института САД (УСГС), концентрација густог плавичастог дима потиче од коктела отровних гасова који се често испуштају непосредно пре или у току саме вулканске ерупције. У већини случајева, периодично испуштање гасова указује на то да је вулкан још активан.

 

Иако густа разнобојна пара коју на вулкану Килауеа испуштају тзв. фумароле може бити изузетна прилика за фотографе и авантуристе, она је, у ствари, веома опасна.
Та пара се ствара када врела вода, која се налазила испод површине вулкана, излази из земље, и услед пада притиска се, претвара у гасове. Ти гасови су, међутим, високо токсични ‒ водена пара је пуна отровних једињења метана, амонијака и сумпора из Земљине утробе. Званичници Института су упозорили јавност на учесталост правих „пројектила" гасова из фумарола вулкана који су потенцијално смртоносни по биљни и животињски свет. Килауеа je један од најактивнијих вулкана на планети, и према легенди, представља дом Пеле ‒ хавајске богиње ватре и разарања.

 

Прва озбиљнија ерупција после много година мировања забележена је 1979. године, а од 1983. вулкан је са периодима од неколико месеци константно активан.
Није познато када ће се ерупција смирити али она неоспорно представља изванредну прилику за научнике разних специјалности ‒ геологе, вулканологе, петрологе и др. Они могу да „из првог реда" посматрају процесе који су милијардама година мењали и обликовали пејзаж планете, и могуће, утицали на појаву живота ‒ онаквог каквог га данас познајемо.

Приредила Наташа Гоати Марковић 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара