Мјузиклом против вршњачког насиља

Мјузикл „Речи од камена”, чији је циљ да укаже јавности на проблеме вршњачког насиља, премијерно ће се одиграти у среду, 30. маја, у 20 сати, на Вечерњој сцени Позоришта лутака „Пинокио”, у сарадњи са Хлеб театром.

Кроз сат времена, уз сонгове који се уживо изводе и кореографије које причају о девојчици Милици и њеном одрастању, на отворени, али шаљив и маштовит начин, проговара се о теми вршњачког насиља, посебно оног на интернету. Разиграно и распевано, ʼпромрдавају сеʼ темељи тог изазова, с којим деца често (не) излазе на крај у основној и средњој школи.

Према подацима центра „Kруг", у Србији 44 одсто ученика у школама трпи вршњачко насиље, а сваки пети ученик жртва је исмевања.

Текст мјузикла је настао у блиском сусрету с децом и младима, на основу њихових прича, размишљања и коментара по питању вршњачког сајбер насиља, у току пројекта „Заједништво", оствареног у више београдских основних и средњих школа. Овај пројекат, који је настао у сарадњи Хлеб театра и Центра за драму у едукацији и уметности (ЦЕДЕУМ), креативним драмским методама тежи да стане на пут вршњачком насиљу.

„Kроз уметност је могуће проговорити много директније, а опет суптилно, о важним, па чак и болним темама. Да би се схватила озбиљност једне појаве, потребно ју је доживети и саосећати са протагонистима, што позориште омогућава", каже Сања Kрсмановић Тасић, ауторка текста, редитељка и кореографкиња представе.

Након представе следи разговор са стручњацима у оквиру трибина које позориште организује у сарадњи са Центром за драму у едукацији и уметности и Удружењем „Уметничка утопија".

Глумачку екипу чине: Јована Михић (Милица), Милена Бозић (Бета), Сања Крсмановић Тасић (психолог), Марта Kелер (мајка Љубица, члан бенда), Југослав Хаџић (отац Милисав, члан бенда), Јулијана Винцан (Тања, певачица), Анђелка Петровић (Вања), Љубица Дамчевић (Тијана, члан бенда), Сара Тасић (Бебица), Елдар Зубчевић (Неша, члан бенда), Ђорђе Трајковић (Ник, члан бенда).

Продукција: Удружење „Уметничка утопија"
Реализација: „Хлеб театар" у сарадњи са Позориштем лутака „Пинокио"
Текст, режија и кореографија: Сања Kрсмановић Тасић
Музика: Југослав Хаџић
Kостим: Марија Милекић и „Хлеб театар"
Анимација, програм и плакат: Анастасиа Тасић

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво