Без дуванског дима

Како би утицала на свест људи широм планете о штетности пушења, Светска здравствена организација сваке године 31. маја обележава Међународни дан борбе против дуванског дима. Слоган овогодишње кампање је „Дуван слама срца“, јер у тој организацији верују да јавност и даље није свесна да је дим главни узрок плућних и срчаних обољења. Тема овогодишњег дана без дувана је „Дуван и болести срца и крвних судова“.

Стручњаци упозоравају да сваки пут када удахнете дим цигарете, у ваша плућа доспева више од седам и по хиљада различитих штетних материја из дувана, папира и адитива који се додају дувану ради побољшања ароме, боје, стабилности или настају његовим сагоревањем. За више од 70 одсто тих материја доказан је канцерогени ефекат. Осим тога, никотин, који је основни састојак дувана, изазива снажну зависност.

„Пушач има два и по пута веће шансе да доживи срчани удар од непушача. Када престанете да пушите, у року од 20 минута ваш срчани ритам се успорава, а притисак смањује. Већ у прве две до три недеље након остављања цигарета циркулација се осетно побољшава, а плућа опорављају", каже Жофија Пустај, шефица Канцеларије СЗО у Србији.

Пушење се убраја у најраспрострањеније болести зависности и представља фактор ризика за шест од осам водећих болести које узрокују смрт. Последња истраживања показала су да трећина пунолетних грађана Србије свакодневно попуши седамдесет три милиона цигарета. Свака десета смрт у свету је последица пушења, а само у Европи сваке године годишње умре шестсто педесет хиљада пушача. Сваки други пушач жели да остави пушење, али је навика много јача.

„Овде у Европи, где већина становништва старости преко 30 година и даље активно пуши, наша кључна порука је - изаберите срце, а не дуван", апеловала је Жофија Пустај.
Истина је да пушачи не пуше зато што стварно уживају у цигарети, већ зато што никотин ствара зависност и вештачки изазива осећај опуштености и благог задовољства. Стручњаци сматрају да свако ко остави пушење доноси једну од најважнијих одлука за унапређење свог здравља, али и здравља људи које воли.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво