Како искористити потенцијал соларне енергије

Сунчева енергија која се за само шест сати ослободи изнад пустиња наше планете може да подмири светску годишњу потрошњу. То је довољно да се цео свет снабдева енергијом. Теоретски. Али како искористити овај огромни потенцијал?

Око милијарду и по људи, или скоро четвртина светског становништва, нема приступа електричној енергији. Велика већина њих живи у руралним областима Африке, Азије и Латинске Америке. Многе од тих области располажу обиљем интензивне сунчеве светлости. Међутим, неразвијене земље и земље у развоју тек почињу да користе соларну енергију.

За разлику од мутних и опасних керозинских лампи, соларна енергија може дати блиставу светлост, као и енергију потребну за хлађење хране и за болнице, а све то без емитовања штетних гасова.

У Етиопији две трећине становништва живи у руралним областима и мали број њих има приступ електричној енергији. Млада инжењерка Рекик Бекеле поставља и одржава системе за производњу соларне енергије и помаже локалним техничарима да обнове своје знање о томе. Обука је део програма смишљеног да донесе електричну струју становницима села и створи нове могућности за развој.

Да би оптимално радио, соларни колектор захтева стално одржавање.
Главни град је удаљен више од триста километара, зато мештани морају бити оспособљени да сами одржавају соларне системе у тој области.
Самосталне мреже које одржавају могу да им побољшају живот на много начина. Батерије складиште соларну енергију да би се користила ноћу. Сеоске амбуланте могу служити као чворишта из којих би кренуо развој мрежа. Соларни колектори досад су инсталирани на више од педесет амбуланти у Етиопији, а до 2012. требало је да их буде још педесет.

Пацијенти ће први осетити корист од соларне енергије. Лоше стање путева током кишне сезоне често је онемогућавало пружање медицинске помоћи јер болнице нису могле да добију керозин за осветљење и фрижидере.
Лекови и вакцине су се често кварили пре него што би били употребљени. Соларне ћелије обезбеђују довољно енергије чак и током кишне сезоне, упркос честој облачности. Али треба их редовно чистити да би биле максимално делотворне. Слојеви прљавштине блокирају сунчеве зраке. Само један проценат укупне површине светских пустиња под соларним колекторима био би довољан да се задовољи светска потражња за електричном енергијом.

Како се соларна енергија трансформише у електричну

Мароко је у близини границе с Алжиром изградио своју прву соларну електрану. Али соларни колектори дају само четири процента укупне производње те електране.
Сва соларна енергија коју сакупе колектори рефлектује се на апсорбујуће цеви. Кроз те цеви циркулише нафта загрејана на двеста деведесет осам степени Целзијуса. На крају свог пута кроз цеви достиже температуру од триста деведесет два степена, што је повећање од скоро сто степени. Врела нафта онда тече кроз размењивач топлоте и ствара пару која затим покреће турбине и ствара електричну енергију. Ове електране с параболичним колекторима претварају око двадесет процената соларног зрачења у употребљиву електричну енергију. Али није лако одржавати их. За чишћење више од педесет хиљада колектора користи се посебно дизајнирано возило. Тај посао траје две недеље.

Колектори су постављени тако да сунчеве зраке усмеравају према пријемном отвору на врху торња, где се ваздух загрева на око хиљаду степени Целзијуса. Онда се тај ваздух убацује у гасне турбине. Комбинација гасне и парне турбине веома делотворно претвара соларну енергију у електрицитет. Овде се то постиже уз коришћење природног гаса или био-гаса. Тако се, на крају, по ниској цени соларна енергија трансформише у електричну.

Многи стручњаци сматрају да су електране са соларним торњевима најперспективније. Веома су ефикасне, а врела пара која у њима настаје може се користити и за различите хемијске процесе.

За педесет или сто година можда више неће бити нафте. Морамо имати решење за то. А то решење је обновљива енергија. Енергија из сунчеве светлости представља једноставно, децентрализовано решење за бројне људе широм света.

Приредила: Тања Чанић Млађеновић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво