РТС на Сајму технике и техничких достигнућа

На 62. Међународном сајму технике и техничких достигнућа, који се на Београдском сајму одржава од 21. до 25. маја, биће представљен програм Телевизије Београд и Радио Београда који су гледаоци и слушаоци имали прилике да гледају и чују у протеклих 60 година.

У Хали 3 Београдског сајма од 21. до 25. маја трајаће интерактивна мултимедијална изложба под називом "Дани телевизије и радија на сајму технике".

Пре 60 година Београдски сајам позвао је Телевизију Београд да демонстрира телевизијски медиј на 2. Сајму технике. Из тог Студија 23. августа 1958, емитован је пробни деветодневни програм Телевизије Београд, па се тај датум узима као почетак телевизијског медија у Србији. 

После 60 година Београдски сајам опет позива Телевизију да свој јубилеј обележи на 62. Сајму технике а Телевизија је позвала свог вршњака Радио Београд 2 да заједно покажу шта су радили а шта је аудиторијум гледао/слушао у протеклих 60 година.

Радно време штанда је од 11 до 18 часова, програм од понедељка до петка. У петак, последњег дана Сајма радно време је од 11 до 16 часова.

Године 1958. у склопу изградње новог Београдског сајма, чији је послератни рад обновљен претходне 1957. године, пројектована је зграда за Телевизијски студио. Када је зграда била готова, у јесен 1958. године, био је то први објект не само у Југославији, него и у већем делу Европе пројектован и изграђен искључиво за потребе телевизије.

Изложба се састоји из три целине.

Телевизија се представља са десетак већих и мањих уређаја из најранијих година рада – прва електронска колор камера, најстарија филмска камера, преносни магнетоскоп, први ТВ апарат...

У импровизованом студију првог ТВ Дневника посетиоци ће у улози спикера моћи пред камером да читају текстове о телевизијском програму, техници и разним занимљивостима из дневних новина и недељника из најранијих година рада Телевизије Београд.

Студио ће радити у уторак 22. маја од 15 до 17 часова, у среду, четвртак и петак од 12 до 16 часова.

Радио се представља са десетак мањих и већих уређаја из раних година, а у импровизованом студију познати новинари и водитељи радио програма Радио Београд 2 разговараће са посетиоцима и снимати те разговоре који ће одложно моћи да се слушају.

Посетиоци ће моћи да чују оригиналне снимљене ефекте, да слушају легендарне радио-драме са оригиналних магнетофонских трака, да погледају омоте плоча које су измениле историју односа радија и музике, али и да се окушају као глумци у креирању радио-драме или као водитељи култне емисије "Туп-туп".

Студио РБ 2 ће радити у уторак, 22. маја и у четвртак, 24. маја од 14 до 18 часова.

Биоскопски кутак

Трезор ће приказивати избор из сопствене продукције, сваког дана од 11 до 18 часова

РТС Планета ће представити мултимедијалне платформе и могућност бирања програмског садржаја на њој, у уторак 22, среду 23. и четвртак 24. маја од 16 до 18 часова.

Специјални програм заказан је и за уторак, 22. маја у 12 часова – "Туристичка тура" са водичима (српски и енглески) од Хале 3 до Телевизијског Студија који је и после 60 година активан.

Сајам технике и техничких достигнућа почиње с радом у понедељак 21. маја, а трајаће до петка 25. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво