Калифорнија је прва држава која захтева соларне панеле на новим кућама

Калифорнија наставља да улаже у соларну будућност. Најновије измене у грађевинском закону донете су почетком маја и подразумевају да свака новоизграђена кућа има соларни панел.

Нова законска решења биће укључена у све грађевинске дозволе издате после 1. јануара 2020. Очекује се да до 2030. године 50 одсто струје у тој држави буде произведено из обновљивих извора попут енергије Сунца.

„Реч је о великој експанзији тржишта за соларну енергију", рекла је Лин Јурич, извршна директорка компаније „Санран", водећег произвођача соларних инсталација, за Њујорк тајмс. Тај систем ће помоћи становницима да уштеде на трошковима за комуналије.

Пјер Делфирж, виши научник у Већу за заштиту природних богатстава САД, назвао је нова правила „револуционарним" и изјавио да ће она смањити емисију угљен-диоксида и помоћи грађанима Калифорније да уштеде новац.

У наредних 30 година ће, како каже, уштедети више од 1,7 милијарди долара, а загађење угљен-диоксидом смањиће се у држави за 1,4 милиона метричких тона.

Нови прописи такође захтевају и друге мере енергетске ефикасности, укључујући добру изолацију и боље прозоре.
У Комисији за питања животне средине ипак наводе да би нови енергетски стандарди могли да повећају трошкове изградње за 25.000 и 30.000 долара. Већи трошкови становања изазивају оправдану забринутост у држави. Према подацима Националне асоцијације некретнина, у четвртом кварталу 2017. године, од пет најскупљих тржишта  у САД, четири су била у Калифорнији. Сан Хосе се истиче на листи, са средњом ценом породичног дома од 1,27 милиона долара.

Ипак, представници грађевинске индустрије имају углавном позитиван став према новим правилима и кажу да ће увећани трошкови изградње бити надокнађени будући да ће становништво имати мање месечне издатке за струју и грејање.  

Приредила Маја Стојановић 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи