„Патријарх Павле – светац којег смо познавали“

У свечаном амбијенту сале хотела „Москва”, 16. маја званично је представљена књига Ђорђа Рандеља „Патријарх Павле – светац којег смо познавали” у издању на енглеском језику. Промоцији књиге присуствовали су многобројни поштоваоци лика и дела патријарха Павла, који су са уживањем слушали излагања говорника о књизи, њеном садржају и аутору, као и о анегдотама које су произашле из сусрета са патријархом Павлом.

Промоција књиге необичног наслова обрадовала је поштоваоце лика и дела блаженопочившег патријарха Павла. Књигу је написао познати новинар, публициста и књижевник Ђорђе Рандељ у част стогодишњице патријарховог рођења.

Патријарх Павле био је 44. поглавар Српске православне цркве од 1990. до 2009. године. Био је изузетна личност која је у новијој српској историји оставила неизбрисив траг. Красили су га скромност, поштење, мудрост и приступачност човека из народа.

Књига „Патријарх Павле ‒ светац којег смо познавали" објављена је на српском језику током протекле године, а недавно је промовисана и на енглеском језику. Њен аутор Ђорђе Рандељ рекао је тим поводом: „Намера ове књижице је да српски народ коначно сазна или бар наслути какав је духовни вођа патријарх Павле".

Прво издање књиге штампано на енглеском језику заслуга је издавача Патријаршијског управног одбора Српске православне цркве и Високе школе модерног бизниса.

О књизи су говорила велика имена српске књижевности.

„Лепим и узвишеним поводом смо се окупили и добро је што је књига угледала свет на лепом светском језику. Наш патријарх је говорио мало, али кратко, јасно и разговетно.Тога се у својој књизи дршао и аутор књиге. Надам се да ће читаоци у овој књизи наћи оно што им је аутор поручио", истакла Вида Огњеновић, председница српског и потпредседница међународног ПЕН центра.

„Сигурно да је само питање времена када ће патријарх Павле бити пренесен на икону. Каже се да су славни они људи они о којима има много анегдота, а о патријарху их има све више. Он је био најубедљивија личност са мером вере. У својој скромности био је ведрог духа. Његова нарација била је рафинирана и из књига", указао је Матија Бећковић.

Но можда су најсликовитије речи самог аутора: „Патријарх Павле говорио је оно што је мислио и радио оно што је говорио. Био је нижег раста, али је надрастао и највишег од нас. Уздигао се изнад земље коју је неизмерно волео, и поносно стајао на врху институције којој је посветио свој век и своју љубав. Срби су га волели, верници других религија ценили, а непријатељи поштовали".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи