На 58. мaшинијади у Бугарској најбољи студенти из Београда

Традиционална манифестација која окупља студенте, наставнике и сараднике машинских факултета с простора бивше Југославије ‒ Машинијада, ове године je одржана од 30. априла до 5. маја у Сунчевом Брегу у Бугарској. На 58. смотри студената машинства учествовало је 13 машинских факултета с простора бивше Југославије ‒ из Београда, Новог Сада, Ниша, Краљева, Крагујевца, Косовске Митровице, Зенице, Мостара, Сарајева, Источног Сарајева, Подгорице, Бање Луке и Требиња.

Будући млади инжењери надметали су се у научним и спортским дисциплинама. Најбољи међу најбољима били су студенти београдског „Машинца", који су заузели прво место у генералном пласману такмичења. Изузетне резултате показали су и студенти Машинског факултета из Бање Луке, који су заузели друго место, као и колеге са Машинског факултета из Ниша, које су освојиле треће место.

„Поносни смо на резултате које су наши студенти постигли у знању и спорту, јер то доприноси подизању угледа факултета", изјавио је за Интернет портал РТС-а проф. др Љубодраг Тановић, продекан за наставу Машинског факултета у Београду. Он је нагласио да је делатност високог образовања од посебног интереса за Републику Србију, што подразумева да и наше образовање мора бити део јединственог европског простора високог образовања.

У обезбеђивању и унапређењу квалитета високог образовања, промовисању културе квалитета и самовредновању, најважније место припада студентима и њиховим активностима у вези са квалитетом наставе и остваривањем права која им припадају на факултету.

„У том смислу, поносни смо на Студентски парламент, који организује низ активности као што су Career Info, међународна размена студената, Конгрес студената технике, курсеви страних језика и студентска такмичења и машинијаде. Заједница организација студената машинства је ове године први пут реализовала Машинијаду ван простора земаља бивше Југославије, као и до сада веома успешно", истакао је проф. Тановић. Турнир у знању био је добра прилика за факултете да виде на ком нивоу се налазе и којим вештинама владају њихови најбољи студенти.

Репрезентација Машинског факултета Универзитета у Београду је у овој такмичарској дисциплини освојила прво место из машинских елемената (Милена Радовановић и Радован Ђуровић), механике (Јагош Стојановић и Лука Миличић), механике флуида (Милутин Винуловић и Милан Глигоријевић), термодинамике (Марија Башић и Игор Радојчић), математике II (Лука Миличић и Богдан Куљанин). Студенти МФ-а су постигли изузетне резултате и у другим научним дисциплинама. Антонина Вукобрат и Антонина Антонић биле су друге на такмичењу из математике I, а Предраг Павловић и Петар Теомировић заузели су високо друго место из отпорности материјала. Постигнути резултати обезбедили су им и прво место на такмичењу у знању.

Иза овог успеха стоји тим младих професора и асистената Машинског факултета који сваке године припремају тим „Машинца" за такмичење у научним дисциплинама ‒ проф. др Александар Обрадовић, проф. др Милан Гојак, доц. др Александар Пејчев и асистенти др Ана Петровић, Александар Димић, Милан Раковић и Рада Мутавџић.

Спортско такмичење у Бугарској обухватало је шест дисциплина - футсал, кошарку, одбојку, рукомет, стони тенис и шах. Факултети су се такмичили у свим спортовима у мушкој и женској конкуренцији. Студенти београдског „Машинца" су и у овој такмичарској дисциплини показали изузетан успех, што је резултирало првим местом у спорту.

Женска селекција МФ-a је освојила прво место у футсалу, кошарци, рукомету и шаху. Њихове колеге су бриљирале на такмичењу у рукомету, где су освојили прво место, а мушка селекција МФ-a била је успешна и у осталим спортским дисциплинама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво