Kонтактна сочива која су и сунчане наочаре

Сочива се затамњују на сунцу а расветљавају по ноћи како не би сметала ноћном виду.

Научно је доказано да заштита од ултравиолетног зрачења коришћењем сунчаних наочара смањује ризик од офталмолошких проблема.

  

Међутим, уколико имате слабији вид, или неку од рефракцијских грешака ока, а не желите да носите наочаре за сунце, америчка компанија Џонсон и Џонсон ће почетком следеће године почети с продајом контактних сочива која се прилагођавају УВ окружењу на принципу фотоосетљивог пигмента. Aмеричко Министарство здравља одобрило је производњу након финалног тестирања на 24 волонтера, током кога у дневним и ноћним условима нису уочени негативни утицаји или ризици по вид.

Америчка асоцијација офталмолога дала је зелено светло за производњу фотосензитивних контактних сочива, која функционишу на исти начин као и стандардна. Сочива ће бити могуће носити две недеље а биће намењена за корекцију далековидости или кратковидости, као и астигматизма. На пројекту се радило десет година уз учешће више од хиљаду волонтера. Тачне информације о начину функционисања фотоосетљивог премаза још нису познате широј јавности али је реч о технологији фотоосетљивог пигмента, који се спаја на самом сочиву.

  

Када се изложи УВ зрачењу, хемијске везе пуцају и молекули који га чине се пресложе у нову структуру која апсорбује одређен део светлости. На пример, у ситуацији када је УВ зрачење слабо, молекули се слажу у структуру која пропушта више светлости до ока. „Најједноставније речено, ово су контактна сочива која се понашају као фотосензибилне наочаре - затамњују на сунцу а расветљавају по мраку, како не би сметале при гледању ноћу", рекао је портпарол америчког Министарства здравља на конференцији за штампу овим поводом, одржаној почетком месеца.

Будући да ношење оваквог типа сочива не може изазвати никакве контраиндикације, отвара се могућност за њихову широку примену код корекције вида, речено је у билтену Америчке офталмолошке асоцијације.

Приредила: Наташа Гоати Марковић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво