Интеграција вируса у карцином

Према подацима Светске здравствене организације, сваке године у свету од карцинома грлића материце оболи око 600.000 жена, а 230.000 не победи болест. Како је могуће да је у пракси такво чињенично стање и десет година после Нобелове награде за идентификацију везе између хуманог папилома вируса и карцинома? То је један од ретких карцинома за које наука с великом сигурношћу зна најчешћи узрок.

Доц. др Бисерка Вукомановић Ђурђевић, специјалиста патологије Војномедицинске академије, такође упозорава да је карцином грлића материце по учесталости оболевања на трећем месту међу малигним болестима. Истраживања предвиђају да ће, уколико се не спроводе адекватне мере превенције, 2050. године бити више од милион случајева карцинома годишње. Бројеви показују да од 600.000 пацијенткиња са дијагностикованим карциномом грлића на годишњем нивоу половина има смртни исход (независно од временског интервала од момента постављања дијагнозе). Више од 75% узрока смрти од инвазивног карцинома епитела грлића јавља се у економски мање развијеним земљама света. Инциденција оболевања од инвазивног карцинома грлића у Србији је двоструко већа у односу на европски просек и тај карцином је на другом месту међу малигним туморима жена у Србији (после карцинома дојке). По стопи морталитета од цервикалног карцинома, Србија је на трећем месту у Европи.

У Србији ипак постоји различита инциденција оболевања по регионима. Браничевски, Зајечарски и Моравски округ су водећи у оболевању од ове болести. Подаци из литературе показују да је далеко највећи проценат оболевања код жена после 45. године, каже наша саговорница.

Једини поуздан начин да нешто избегнемо јесте да спречимо узрок. За овај карцином наука је препознала канцерогене факторе првог реда. Зато смо питали доц. др Бисерку Вукомановић Ђурђевић који су то фактори које медицинска наука види као узрочнике.

Пушење и гојазност као фактори ризика 

За премалигна стања ‒ дисплазију епитела грлића и карцином грлића материце фактор ризика број један је инфекција хуманим папилома вирусима (ХПВ). Фактори ризика су и пушење, дуга употреба оралних контрацептива, гојазност, рано ступање у сексуалне односе с већим бројем партнера, инфекција вирусом херпеса, као и остале сексуално преносиве болести, имуносупресија, како општа тако и локална.

Последњих година се веома велики значај придаје локалном имунитету. Свака конкурентна (удружена) нон-ХПВ инфекција слаби локалне одбрамбене снаге грлића материце. Веома је велики значај нормалне микрофлоре женског гениталног система, која представља својеврсну одбрану од патогених микроорганизама, објашњава наша саговорница. Дакле, навике у животном стилу које ће редуковати факторе ризика, а подићи локални и општи имунитет први су корак који свака жена треба да пређе на путу свога здравља.

Наука је показала да је у више од 80% жена са карциномом грлића материце ХПВ интегрисан у геном. ХПВ инфекција грлића представља сексуално преносиву болест. Треба нагласити и чињеницу да се више од 50% жена током сексуалног живота инфицира ХПВ-ом. Међутим, важно је истаћи да се код 80% инфицираних жена дешавају промене које су пролазне и које се повлаче.

Наша саговорница се бавила овом темом у докторској дисертацији проучавајући прогностички значај имунохистохемијских параметара хистоморфолошког скора у процени тежине дисплазије епитела грлића материце и замолили смо је да нам све то објасни.

Папилома вируси представљају велику фамилију вируса. То су вируси са двоструким ланцем ДНК и ткивно су специфични. Молекуларне анализе су показале да између различитих типова вируса постоје разлике у трансформишућем деловању које еволуира у зависности од тога да ли ХПВ геном остаје у неинтегрисаној, или у интегрисаној форми (у геному ћелије домаћина).

Код карцинома је показано да постоји интеграција вируса. Према свом онкогеном потенцијалу, хумани папилома вируси су сврстани у вирусе ниског, средњег и високог ризика за оболевање. Када је код пацијенткиње специфичним методама доказано присуство ХПВ-а високог ризика, нарочито су важни редовни прегледи а по потреби и одговарајуће интервенције ексцидирања колпоскопски и цитолошки значајних места.

Инфекција ХПВ-ом може имати карактер мировања (успавана) или може бити продуктивна. ХПВ инфекција претходи карциному и по неколико деценија. Цервикална канцерогенеза представља низ међусобно повезаних и зависних догађаја у којима ХПВ игра веома значајну улогу у синергији са имунолошким факторима, посебно код имуносупримираних жена, објашњава наша саговорница. Веома је важно праћење дисплазије код пацијенткиња код којих је доказано присуство ових вируса.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво