О једноставности

Поезија и музика. Нераздвојне у антици, нераздвојне у ренесанси. Нераздвојне, испоставља се, и у поетском изражавању савременог доба, ако се позивамо на све вокално-инструменталне жанрове од почетка двадесетог века (са џезом и блузом), преко поратних рокенрол, свинг, до данашњих рок, поп, па и техно форми и потформи.

А од искона тече лекција логична, а можда и парадоксална: просто делује јаче од компликованог. Добра лекција има општу важност. А ево једне из „Основа логике" Бранислава Петронијевића: „Од две хипотезе вероватнија је она која је простија". Допунимо: делује вероватније.

Делује. Дејство. Шта је то? Једноставна антитеза индиферентности. Толико. Ако уђемо у анализу, ево нас поново у непотребним компликацијама, у Фројду, Хусерлу, Јунгу, Фукоу.

А да ли уметност уопште мора да делује? Ми данас (још) имамо уметност, и имамо њену дворску даму естетику. И једна и друга стиде се свог периода чедности мислећи, попут неке школарице, да недостаци искуства сведоче о недостатку зрелости.

Потпуно је разумљива та појава. Она је природна, и не срећемо се с њом први пут. Увек је присутна на погребу једне стилске епохе - да не кажемо културе. Естетика тада усрдно плаче као професионална нарикача пред очима индиферентних посматрача. Што већа индиферентност, то дубљи гроб.

Да ли препознајете симптоме, ту негде око себе? Из сцена неких манифестација, са музичких, филмских, позоришних фестивала? У неким временима садашњим, у земљи, на континенту своме и неком другом?

Зато питање уметничке емоције није првенствено питање психолошко, чак није ни естетско. То питање је историјско. Путоказ опште оријентације, шифра распознавања.

Емоционално дејство ‒ рођенданска честитка.

Индиферентност ‒ реквијем заслужнима.

Мислите о томе. И одлучите се.

Или се дограбите једног од оних хамбургера топом испаљених у публику, са овогодишње доделе награда Америчке филмске академије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво