Петница: Конкурс за талентоване основце

Почело је пријављивање талентованих ученика седмог разреда основне школе за Летњу научну школу, која се већ 35 година успешно организује у Истраживачкој станици Петница.

Летња научна школа је вишедисциплинарни програм увођења заинтересованих ученика у основне методе науке и истраживачког рада. Ученици ће моћи да се непосредно ангажују у активностима теоријског, практичног и истраживачког карактера у области астрономије, биологије, електронике, физике, хемије, географије, геологије, археологије, математике, психологије, рачунарства и сл., као и кроз рад различитих радионица (рачунари, фотографија, новине, музика и др.).

Циљ Летње научне школе је да полазници стекну представу о различитим важним областима, методама и задацима савремене науке, каже Никола Божић, програмски директор у Истраживачкој станици Петница. Он истиче: „У реализацији овог програма, који ће бити реализован у две групе основаца у објектима Истраживачке станице Петница, учествоваће више десетина научних и стручних сарадника наше институције".

Приликом организације овог програма, Петница има у виду ученике који тренутно похађају седми разред (ова школска година), а у моменту реализације програма биће осмаци (Летња школа организује се у септембру 2018), и који показују високу склоност и заинтересованост за науку и истраживачки рад, самосталност и самоиницијативност у раду, и који солидно владају школским градивом.

„Врло је важно да ученици буду лично заинтересовани. Ученици не добијају никакве дипломе и учешће на Летњој научној школи не доноси никакве формалне олакшице у даљем школовању. Рок за пријављивање кандидата је 20. мај, а избор учесника ће обавити стручни тим ИС Петница. Све потребне информације се могу наћи на сајту www.petnica.rs" - додаје Божић.

Летња научна школа је специјалан програм који Истраживачка станица Петница успешно реализује више од тридесет година. Он у себи кондензује неке садржаје и методе који се у Петници примењују у програмима намењеним средњошколцима и студентима.

Зато је то програм веома високе селективности ‒ за оне стварно изузетне који могу пратити интензиван програм, на вишем нивоу од уобичајеног рада у школи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво