Уметност пантомиме у Београду

Поводом обележавања Светског дана пантомиме (22. март), Београд ће бити домаћин Прве светске конференције о пантомими од 21. до 23. марта 2018. Манифестацију организује Светска организација пантомимичара у сарадњи са Универзитетом уметности у Београду, Фестивалом интернационалног студентског позоришта ФИСТ (Факултетом драмских уметности), Српско-корејским информационим приступним центром и другим партнерима.

Ово је први пут да се оваква конференција организује не само код нас већ и у свету. Манифестацију ће увеличати чувена имена светске пантомиме, међу којима је Ела Јарошевич, Францускиња пољског порекла. Она води Европску академију за позориште покрета „Студио Мажени" у Паризу, а успела је да у француско радно законодавство уведе појам „уметник пантомиме" и професионални сертификат. Куриозитет је да је она и бивша супруга чувеног Марсела Марсоа.

Карлос Мартинез из Барселоне се већ деценијама бави пантомимом и путује широм света наступајући у представама које имају углавном класичне или библијске теме. Са њим ће доћи и његов агент из Швајцарске који ће тако имати прилике да се упозна и са млађим пантомимичарима и новом понудом на тржишту.

Конференцији ће присуствовати и Амиран Шаликашвили ‒ један од покретача пантомиме у Совјетском Савезу и Грузији, оснивач Државног позоришта за пантомиму и Катедре за пантомиму на Универзитету Шота Руставели у Тбилисију.

Учествоваће и Андрес Валдес, натурализовани Словенац пореклом са Кубе, који је пантомиму донео у СФРЈ крајем шездесетих година, затим Јорам Бокер са Универзитета у Тел Авиву и Станислав Бросовски, оснивач Катедре за пантомиму на Стокхолмској академији драмских уметности.

Поменути пантомимичари су и добитници Специјалне награде за изузетан допринос уметности пантомиме, коју је добио и наш прослављени пантомимичар, глумац и професор Иван Клеменц (награда ће му бити ускоро уручена на пригодној церемонији). Наведену награду добили су још и Корин Сум, Францускиња која је била дугогодишња асистенткиња Етјена Декруа, чију школу је водила, као и Вељо Горанов, легендарни бугарски глумац и пантомимичар.

Сви студенти драмских уметности, плеса и дефектологије могу да се пријаве за конференцију и радионице потпуно бесплатно.

Програм Конференције је веома богат и сви ће моћи да учествују у дискусијама на четири теме: Пантомима и плес, Пантомима као средство интеграције (Пантомима и особе оштећеног слуха), Пантомима у програмима висoкошколских институција, Будућност пантомиме као уметности и бизниса. На Светски дан пантомиме, 22. марта, када је рођен Марсел Марсо, биће организована два велика догађаја: Уређивачки маратон у сарадњи са Викимедијом Србије и Светски студентски фестивал пантомиме ФИСТ у сарадњи са Факултетом драмских уметности у Београду. 

Домаћини Конференције су оснивачи Светске организације пантомимичара ‒ потпредседник Офер Блум и председник Марко Стојановић. Они су уједно и иницијатори Светског дана пантомиме, који се обележава у више од 40 земаља на четири континента.

За учешће у манифестацији до сада су се пријавили учесници из Шведске, Француске, САД, Бразила, Грузије, Украјине, Јерменије, Бангладеша, Израела и Србије.

Приредила: Александра Даничић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво