Шта је срећа?

Шта је срећа и да ли сте срећни? Који су параметри за вашу срећу, да ли је она само апстрактан појам и осећај? Да ли може да траје стално? Да ли срећу чине здравље, богатство, пријатељи, слободно време, победа омиљеног спортисте, померање сопствених граница… или све то заједно?

Веровали или не, постоји Светска база података среће. У тој бази података рангирају се државе на скали од један (они најмање срећни) до десет (најсрећнији). Истраживање се обавља на годишњем нивоу и према последњим подацима у просеку су најсрећнији људи у Данској (коефицијент среће 8,2), за њима следе Швајцарска, Аустрија, Ирска и Финска. Свака скала има два краја, а на доњем крају, међу најмање срећнима, налазе се Зимбабве и Танзанија, чији је коефицијент среће 3,2.

То истраживање је један од показатеља, али срећу је немогуће проценити, она је променљива и у нама самима. Нисмо подједнако срећни понедељком ујутру пред испит и петком пред прославу рођендана. Не зна се у каквом су расположењу били испитаници при анкетирању, па се ови резултати узимају као и сви статистички показатељи са одређеним степеном поузданости. Сигурно постоји човек који је у Данској несрећан, а у Танзанији срећан.

Осим те методе, постоји још један параметар који може да буде показатељ среће. Увео га је италијански статистичар и социолог Корадо Ђини, који је измислио и први објавио тзв. Ђини коефицијент 1912. године у свом раду „Варијабилност и променљивост".

Реч је о методи која се користи при одређивању једнакости дистрибуције богатства у некој држави. Упрошћено, по Ђинијевој теорији, што су људи у бољем положају у било ком смислу, па и у смислу богатства, мање су под стресом, мање су љубоморни и више задовољни, а тиме и срећнији.

Ђинијев коефицијент представља најчешће коришћену меру дисперзије, а користи се као мера неједнакости прихода, неједнакости расподеле богатства. Генерално, показује се концентрација тржишта, а коефицијент је произашао из Лоренцове криве дистрибуције. Вредности му се крећу између нула и један, па низак коефицијент представља једнаку расподелу прихода или богатства, а висок представља неједнаку расподелу.

У случају апсолутне једнакости Ђинијев коефицијент има вредност нула и тада сви имају тачно исти приход. С друге стране, у случају апсолутне неједнакости, коефицијент има вредност један, односно једна особа има све приходе, а остали немају приходе. 

Постоје проблеми при објашњењу тог коефицијента. Демографска структура треба да се узме у обзир. Државе са старијом структуром, или оне у којима постоји високи наталитет, доживљавају скок коефицијента.

Према том коефицијенту који је вероватан индикатор среће, најправеднија расподела богатства је у Данској, Јапану и Шведској, а Сијера Леоне, Лесото и Намибија имају најнеправеднију расподелу. Изгледа да су људи у Европи срећнији од људи у Африци.

Ипак, људи срећу често повезују са разним феноменима који немају математичко или рационално објашњење. Један од тих феномена је, на пример, појава супер-Месеца. Људи широм планете мисле да супер-Месец доноси срећу јер се ретко појављује, после 1948. године појавио се тек 2016. године. За ту појаву потребно је да Месец буде пун, да буде нарочито близу Земљи и да време буде ведро.

Како настаје супер-Месец?

Месец се око Земље окреће у овалној орбити и у једном тренутку је ближе, а у другом даље од Земље. Када је у положају најближем Земљи, то се назива перигеј, а у најдаљем апогеј.

Супер-Месец који се појавио 2016. био је ближи Земљи него у последњих 70 година, па је био већи и сјајнији. Супер-Месец је обично 14 одсто већи и 30 одсто сјајнији од пуног Месеца.

Ако га угледате док је близу хоризонта, догодиће се оптичка илузија због које ће изгледати још веће и спектакуларније и тада је тренутак за помишљање жеље о срећи.

На крају, са супер-Месецом или без њега (са Ђинијевим коефицијентом или без њега), срећа је немерљива а у математици и астрономији је, поред знања, преко потребна за нова открића. Срећа се не може прецизно измерити и израчунати, можемо је само грубо проценити. Место среће је у срцу и сваком човеку и не постоји графикон који би могао описати срећу мајке која први пут види своје дете без обзира на то где се она на свету налази.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво