Магнезијум активира витамин Де

Магнезијум има важну улогу у апсорпцији и активирању витамина Де у организму. Истраживања показују да се узимањем оптималне количине магнезијума може брже и лакше надокнадити недостатак Де-витамина.

У тексту објављеном у часопису Америчког удружења за остеопатију стручњаци наглашавају важност узимања довољне количине магнезијума јер помаже организму да „активира" витамин Де. „Људи узимају суплементе витамина Де, али не схватају како сe oн метаболише. Без магнезијума тај витамин заправо није користан", изјавио је др Мохамед Разак, коаутор студије и професор патологије на Факултету за остеопатску медицину у Пенсилванији.

Магнезијум поспешује дејство витамина Дe

Магнезијум је четврти најзаступљенији минерал у људском телу, после калцијума, калијума и натријума. Он активира стотине ензима који су укључени у важне биохемијске процесе, укључујући ензиме који имају улогу у апсорпцији витамина Де, наводе аутори студије у чланку. Али процењује се да око 90 процената људи не уноси довољно магнезијума. Препоручена дневна доза овог минерала је 400‒420 милиграма за мушкарце, а 310‒320 мг за жене.

Научници су се већ бавили улогом магнезијума у смањивању ризика од недостатка витамина Де. Студија из 2013. године открила је да је мања вероватноћа да ће људи који уносе релативно велике дозе магнезијума имати низак ниво тог витамина. Претпоставља се да је особама које узимају довољно магнезијума потребна мања надокнада витамина Де за постизање оптималног нивоа тог витамина у организму.

Неке од намирница богатих магнезијумом су: зелено лиснато поврће, коштуњаво воће, семенке, банане, махунарке, риба, соја, тофу и интегралне житарице.

Умањује ризик од остеопорозе

Научне студије су такође показале да особе које уносе више магнезијума имају већу минералну коштану густину и мањи ризик од остеопорозе. Међутим, потребна су додатна истраживања како би се утврдило да ли узимање суплемената магнезијума заиста може спречити или лечити то обољење костију.

Лекари упозоравају да је потребан опрез приликом узимања дијететских додатака. Особе које узимају суплементе магнезијума не би требало да премаше препоручену дневну дозу од 350 милиграма за одрасле. Очекује се да ће преосталу потребну количину овог минерала унети путем исхране. Превише магнезијума из дијететских суплемената може изазвати дијареју, мучнину и грчеве у стомаку, а у изузетним случајевима и неправилан рад срца и срчани удар.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво