Како се заиста осећа онај ко злоупотребљава моћ

Иако се чини да шеф који виче, вређа или псује не заслужује да саосећамо с њим ‒ и њему то штети, износи Тревор Фоук, вођа истраживања које се бавило злоупотребом моћи.

Каже се да моћ квари и наводи људе да штете другима. Али истраживање спроведено на Универзитету Флорида показује да моћници који се понашају лоше тако повређују и себе.

„Увек се мисли да су они који имају моћ у предности, али поседовање моћи није увек и у сваком погледу добро за особу на тој позицији", мишљење је Тревора Фоука.

Психолошка моћ

Претпостављени који су злостављали запослене имали су проблема да се опусте након посла, а на радном месту су се све мање осећали способно, поштовано и самостално, установили су Фоук и сарадници.

Налази су добијени анкетирањем 116 руководилаца из различитих делатности, укључујући инжењерство, медицину, образовање и банкарство.

Истраживање се није бавило структуралном моћи, тј. местом руководиоца у хијерархији предузећа. Акценат је стављен на психолошку моћ, односно на то колико се моћно особа осећа, што је параметар који се мења у току радног дана.

Када се руководилац осећао моћно, повећавала се вероватноћа да ће злостављати потчињене и наићи на њихово неодобравање, што је заузврат, штетило њему.

Иако се углавном претпоставља да моћни људи злоупотребљавају друге и да их то нимало не дотиче, то како моћ делује на њих саме ‒ много је сложеније него што изгледа, скренуо је пажњу аутор студије.

Последице злоупотребе моћи

Да би се превазишли негативни утицаји моћи можда ће бити потребно да се преиспитају квалитети на основу којих се бирају руководиоци. Фоукова студија указује на то да су добродушни шефови ‒ они који вреднују позитивне односе и блискост и хармонију на радном месту ‒ мање склони негативном понашању које изазива психолошка моћ.

Такође је могуће да се с временом последице психолошке моћи саме коригују. Ако се руководилац понаша злостављачки, а онда осећа лоше због тога, могуће је да ће се следећег дана на послу осећати мање моћним и да ће се понашати боље. Управо то је феномен који Фоук разматра за свој следећи научни рад.

Чини се да шеф који виче, вређа или псује не заслужује да саосећамо с њим, али и он такође пати, износи Тревор Фоук. „Иако мислите да вам је шеф негативац, он реагује на ситуацију слично као што би многи да су на тој позицији. Не мора да значи да је чудовиште."

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво