Морске паметнице

Као што се разликују дијалекти једног језика, тако се разликује начин споразумевања одвојених група орки. Главате уљешуре у истим заједницама чувају бебе и подмладак, а делфини сарађују са другим животињама. Судећи према недавној студији објављеној у часопису „Ecology and Evolution”, социјалне вештине су блиско повезане са величином мозга морских сисара.

Када су пре три деценије научници уочили да је за примате са већим мозгом типично да живе у већим заједницама, покушали су то да објасне везом која постоји између социјалног живота и развијања мозга.

Та теорија је касније проширена: величина мозга је повезана са другим социјалним карактеристикама, као што су начин решавања сукоба или проналажења хране.

Мајкл Мутукришна, психолог у Лондонској школи за економију, тражио је са колегама сличне везе између величине мозга и друштвености код морских сисара реда Cetacea, међу којима су китови, делфини и морско прасе.

Они су прикупили мноштво података о мозгу тих животиња посматрајући га у односу на телесну масу, величину групе или социјалне карактеристике. На величину мозга утичу различита социјална понашања (попут сарадње са другим врстама, групног лова или сложене вокализације) и други фактори, као што је богата исхрана.

Према речима аутора, резултати су у сагласности са теоријама по којима су припадници реда Cetacea развили велики мозак да би се лакше суочили са изазовима живота у социјалној средини богатој информацијама.

Други истраживачи наглашавају да је важно истражити специфичне регије у мозгу јер могу да еволуирају у више праваца. Неки тимови су открили да су се у мозгу одређених 'ноћних' примата развиле веће олфакторне структуре (то су региони у мозгу који су повезани са мирисом) од оних које постоје код врста активних дању.

Уколико будемо разумели како су морски сисари реда Cetacea развили тако велики мозак, то ће нам помоћи и у разумевању еволуционе историје људи. Због тога што те животиње живе у другачијој средини од људи, Мутукришна каже да нам „обезбеђују корисну контролну групу за тестирање хипотеза о нашој еволуцији".

Приредио: Бојан Главонић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара