Како ритам спавања утиче на здравље?

Сваки човек би, у савршеном свету, вероватно одлазио на спавање увече, када осети умор и будио се после осам сати освежавајућег сна, у време које диктира његов „унутрашњи сат”. Али то се у реалности ретко дешава.

Многи родитељи и запослени често су растрзани између смена на послу, одласка деце у вртић, школу, породичних дешавања, посета и других обавеза... Због свега тога неретко се дешава да лежу касно и спавају мало јер због обавеза морају да устају „раном зором".

Зато викендом искључују своје будилнике и прибегавају дужем спавању мислећи да ће тако надокнадити све оне изгубљене сате спавања. Ипак, стручњаци сматрају да неравномерна „расподела сна" потенцијално може угрозити здравље и чак изазвати неке хроничне болести.

Тил Ренеберг, хронобиолог на Институту за медицинску психологију на Универзитету Лудвиг‒Максимилијан у Минхену, у Немачкој, описао је још раније ефекте које изазивају драстичне промене у обрасцу спавања.

Приметио је да многи људи дуже спавају током викенда како би надокнадили недостатак сна током седмице или се наспавали после ноћних излазака, вечера (које се обично организују викендом)...

Сви они, каже Ренеберг, сматрају да је здраво да спавају када им се за то укаже прилика, али промене у шеми спавања заправо узнемирују системе људског организма, што утиче на процесе као што су регулација температуре, регенерација ћелија и варење.

Ренеберг и његов тим открили су да је наведени образац „надокнаде сна" повезан и са повећаним индексом телесне масе, кључним маркером у дијагностици гојазности. Додатне студије су пронашле сличне везе са Алцхајмеровом болешћу и са већим ризиком (за 11 одсто) од добијања срчаних обољења.

Шта можемо да учинимо како бисмо смањили ризик од могућих последица нередовног спавања? Свакако, сам чин спавања би требало да добије „више поштовања". Било би лепо када би послодавци, школски систем и администрација (од којих нам зависи животни распоред), усагласили своје активности са нашим биоритмом. Али ту се поново удаљавамо од реалности...

Дакле, пошто већина људи није у ситуацији да дâ отказ, мења посао и исписује децу са тренинга и из школа, стручњаци саветују да пробамо, што је више могуће, да задржимо уједначен распоред спавања, и током радне недеље и викенда, да би тела имала прилику да уђу у сопствени здравији ритам.

Приредила: Маја Стојановић 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво