Нови радни простор у служби науке

У Научном клубу Београд данас је отворен Мејкерс спејс, прва научно-занатска радионица намењена свим креативним људима чије се идеје могу материјализовати. Уз чланску карту могу се развити и остварити разноврсне идеје уз стручну подршку, опрему и рачунарску мрежу.

Шта је Мејкерс спејс?
Kао део Научног клуба Београд, на више од 130 квадратних метара простора, чланови Мејкерс спејса имају на располагању технички материјал, алате, радни простор, рачунаре, стручну помоћ и савете колега са којима могу да развијају своје пројекте ‒ од идеје па до готових прототипова. Реч је о месту које ће пробудити инспирацију и омогућити умрежавање, дељење искустава и коришћење знања. Чланови имају отворен приступ свим садржајима ‒ од библиотеке, преко рачунарске мреже, па све до машина, и потпуно су слободни да користе све доступне ресурсе.

Шта значи Мејкерс спејс?
Мејкерс спејс (енг. maker's spacе) представља радни простор у ком се учи, истражује, конструише, где се користе алати и дели знање из научно-технолошких области, али и уметничких пројеката у вези са науком. Простор је отворен за децу, одрасле, предузетнике, уметнике, ʼкреативцеʼ и садржи широки спектар опреме ‒ од три-де штампача и скенера, ласерских тестера, ЦНЦ машина, лемних станица, па до маказа за сечење картона. Простори попут овог прави су инкубатори знања и технологија за 21. век.

Kо су чланови Мејкерса?
Мејкерс спејс је намењен читавој заједници ‒ ученицима, студентима, иноваторима, истраживачима, уметницима, занатлијама, свима онима који имају креативне идеје, желе да нешто направе, науче и да поделе своје знање са другима. Чланство је добровољно и бесплатно, али је обавезно за све оне који желе да користе Мејкерс спејс за своје потребе. Члановима су потпуно доступни сви ресурси Мејкерс спејса и имају право да учествују на свим курсевима и обукама. Сви чланови добијају електронске чланске карте.

Програми
Окосница Мејкерс спејса је отворени простор у поподневним часовима ‒ отворена лабораторија, где чланови клуба могу да дођу и раде. Сви садржаји су доступни уз консултацију са дежурним стручњаком. Материјал за израду је такође доступан, а чланови су слободни да донесу и користе све додатне ресурсе који су им потребни. Поред реализације разноврсних идеја, у Мејкерс спејсу се организују и курсеви из СТЕМ области (science, technology, engeneering, math), којима могу да присуствују сви чланови.

Поред тога, Мејкерс брине и о најмлађима. У преподневном делу програма Центар за промоцију науке организује школске радионице за предшколце, основце, али и ученике средњих школа. Током једночасовних програма учесници ће имати прилику да чују и науче о интересантним темама из СТЕМ области, али и да нешто направе својим рукама. У поподневним сатима, програм је отворен за све заинтересоване грађане.
Истражите више о Мејкерс спејсу: cpn.rs/mejkers/

Приредила: Драгана Даничић

број коментара 2 пошаљи коментар
(среда, 14. мар 2018, 05:42)
anonymous [нерегистровани]

Odlično

Ali zar nije mogao naziv da bude na srpskom?

(уторак, 13. мар 2018, 16:49)
Anonimni Pozitivac [нерегистровани]

Inspirativno

Hvala za clanak koji nas ohrabruje da budemo pozitivno inspirisani u krativnosti, idejama i drugom stvaralastvu.