Жито без глутена?

Свеже печена кифла је укуснo, мекo ваздушасто пециво ‒ права ствар за добар дан. Допадљивој структури хлеба доприноси глутен, име иза кога се крије група протеина из пшенице, ражи и јечма. Али код људи који имају озбиљну аутоимуну болест, целијачну болест, глутен доводи до оштећења танког црева. Велики број људи може да има благу нетолерантност на глутен па избегава храну у којој се он налази.

Безглутенске врсте хлеба се у већини случајева праве од пиринча или кромпира, па због тога немају исти укус и разликују се од хлеба који се прави од жита. Научници наводе да су пронашли начин да помоћу генетичког инжењеринга створе пшеницу која ће садржати мање проблематичних типова глутена, а притом задржати друге протеине који хлебу дају карактеристичан укус и еластичност.
Генетички модификовани усеви су предмет оштре дебате широм сета. Неке земље, међу њима Француска и Немачка, ставиле су такву производњу ван закона. „Највећу забринутост изазива пракса убацивања (инсертовања) делова ДНК са једне врсте у другу", каже Франциско Баро, биотехнолог за биљке са Института за одрживу пољопривреду из Шпаније. Да би се избегла та генетичка укрштања, Баро и његове колеге користе технику КРИСП/Кас9 (CRIPS/Cas9) којом се селектовани гени исецају из генома жита.

Њихова студија бави се оним глутенским протеинима за које се верује да су главни узрок проблема за имунолошки систем. Они су успели да елиминишу те протеине, и када су извршили тестове, таква жита су довела до слабијег одговора имунолошког система, и то за 85%.

Стручна јавност сматра да тако модификоване житарице треба да прођу дугачак пут до тржишта. „Ово је заиста важан корак који може довести до производње нечег заиста корисног", каже Венди Харвуд, генетичар за житарице из Центра Џон Инес, у Енглеској. Да би развили потпуно безбедну врсту жита за људе који болују од целијачне болести, истраживачи можда треба да обрате пажњу на већи број гена глутена. Баро каже да његов тим ради на томе.

Приредио: Бојан Главонић 

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 09. мар 2018, 00:42)
anonymous [нерегистровани]

Uporno ljudi hoće da rešavaju problem tamo gde nije

Gluten je po prirodi u žitu i tu treba i da ostane. Ako ništa drugo, pojma mi nemamo kako će novo žito da utiče na ceo eko sistem. Problem je ovde u celijakliji za koju se i navodi da je bolest. Pa bre napravite lek za bolest. Ako zbog alergije ne smeš da jedeš kikiriki nije rešenje da daš ljudima kukuruz,a onda ih teškim drogama ubediš da je to kikiriki. Koliko se ljudi bave pogrešnim stvarima nije ni čudo da imamo toliko neizlečivih bolesti. :( Možda i grešim, ali nekako sam siguran da bi ljudi bez ruku više voleli da im izrastu nove ruke nego da im daju auto koji može da se vozi očima. Dajte da pređemo na rešavanje problema tamo gde problemi zaista jesu i dobićemo to bolje sutra.