Феноменологија?

Реч је о термину који сусрећемо често, свакодневно, и то у најразличитијим просторима друштвених збивања, од науке, преко медија, све до самога спорта („Феноменалан гооол!”). Дакле, феномен би требало да је нешто изузетно, и углавном изванредно.

Шта значи сама реч ʼфеноменологијаʼ? Потиче од старогрчке речи phainómenon, што значи оно што се појављује, појављујуће, и логос, што значи учење, наука. Сам термин је први употребио у 18. веку немачки филозоф и физичар Ј. Х. Ламберт, Кантов старији савременик. И сам Кант употребљава термин феноменологија, али само у спису „Почетне метафизичке основе природне науке", где се под тим подразумева учење о искуственим појавама, где је важно знати значење „појаве" и где се она не може узети као „ствар по себи".

У својој „Феноменологији духа" Хегел овај термин разуме као метафизички приказ свести у њеном дијалектичком кретању, и то од чулне непосредности, па до апсолутног знања. С друге стране, за Брентана (Ф. Брентано), феноменологија је дескриптивна психологија са гледишта реалистички схваћене интенционалне свести.

У том обимном, ауторском приступу разумевања феноменологије, поглавито 19. века, постаје разумљиво због чега Хусерл узима феноменологију као став, и као методу, због чега очекује од феноменолога „потпуни лични преображај" јер она није тек једна филозофска теорија, ни „сазнање ради сазнања" те нема неки чисти научни циљ; заправо, феноменологија представља „свођење преднаучних и научних објективизација као отуђења од живе субјективности на њихов извор", дакле, заправо враћање, редуковање формалног на конкретни, материјални априори, враћање самим стварима из критичког, филозофског става.

Нова (Хусерлова, заправо) дефиниција феноменологије произилази из конкретности, као науке о трансценденталној субјективности. Његова феноменологија свој пут започиње свођењем, редукцијом у природном ставу датог света на субјективност која заснива сам свет и која је вансветска. Конституција света започиње из трансценденталног ега, као процеса који је супротан од редукције и који је везан за интенционалност.

Циљ феноменолошке редукције не састоји се у томе да појаве своди на јединство принципа, већ напротив, да за непристрастан поглед „сачува богатство самодатих феномена, као што је циљ трансценденталне редукције свођења у природном ставу датог реалног и објективног света на изворну субјективност".

„Ако се ствари тек пошто су конституисане показују као оно што су, онда нам то може изгледати као право чудо и ми морамо питати где су границе конституције." (Хусерл) Феноменолошка филозофија се јавља у ситуацији „кризе наука", када је у „фанатизму објективности" (Хусерл, Б. B. Либрукс) заборављен извор који се находи у прекатегоријалном искуству „животног света".

И за крај (у овом кратком покушају скицирања проблема), ако савремена криза науке погађа њихов темељ, као и њихов смисао, онда феноменологија, насупрот математизовању „формализовању модерних наука, што доводи до њиховог обесмишљавања и искорењења, захтева враћање субјективности". Насупрот објективизму, натурализму, сцијентизму, „феноменологија захтева прекатегоријално заснивање науке у свету живота ‒ као изворном тлу науке, захтева осмишљавање као самоосвешћење науке путем доследног размишљања идеје трансцендентализма".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво