Чишћење може бити опасно као и пушење?

Норвешка студија наводи да производи за чишћење могу имати исти утицај на људско здравље као и пушење 20 цигарета дневно.

Редовно коришћење средстава за чишћење може утицати на плућа као и пушење цигарета, упозоравају истраживачи. Они су на Бергенском универзитету у Норвешкој анализирали податке добијене од више од 6.200 људи који су користили производе за чишћење током две деценије. Испитаници су имали у просеку 34 године када су узели учешће у студији.

Истраживачи су открили да су жене које су чистиле у домаћинству или се професионално бавиле чишћењем, имале слабије функције плућа. Све је више података о краткорочним ефектима таквих хемикалија на астму, али немамо знања о њиховом дугорочном утицају на опште здравље, упозорио је др Сесил Сванес, професор на универзитетском Центру за међународне студије о здрављу.

„Страхујемо да хемикалије за чишћење континуирано узрокују мала оштећења ваздушних путева ‒ из дана у дан, из године у годину ‒ и да могу убрзати слабљење функције плућа", додао је Сванес. Студија је објављена у журналу о респираторној медицини Америчког друштва за грудне болести.

Како чишћење утиче на дисање?

Истраживачи су мерили капацитет плућа код испитаника и упоређивали га са њиховим навикама. Открили су да су жене које су редовно користиле производе за чишћење имале знатно смањен капацитет плућа и повећану стопу оболевања од астме. Истраживачи сада покушавају да конкретније повежу употребу хемикалија и оштећења плућа, међу којима су и трајне промене у дисајним путевима.

Студија, међутим, није показала да су мушкарци који су чистили, било код куће било на послу, имали су било какву промену функције плућа у поређењу са мушкарцима који уопште нису користили средства за чишћење. Ипак, истраживачи су напоменули да је у студији било мало мушкараца чије су професије укључивале редовно чишћење. Још једно од ограничења студије је и то да је међу учесницима било врло мало жена које нису чистиле ни код куће нити на послу.

Студија је узела у обзир историју пушења, индекс телесне масе и образовање. „Порука ове студије је да дугорочно коришћење хемикалија за чишћење врло вероватно наноси приличну штету плућима", рекао је Сванес. Те хемикалије су обично непотребне јер су за чишћење често довољни и само вода и крпа од микрофибера, поручио је.

Приредила Маја Стојановић

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво