Изумирање на Земљи ‒ шта кажу симулације катастрофе?

Рупе у озонском омотачу могле су допринети масовном изумирању на Земљи пре двеста педесет милиона година.

Перманентне вулканске ерупције које су направиле огромне рупе у Земљином озонском омотачу, могле су бити један од узрока масовног изумирања на планети Земљи пре двеста педесет милиона година, указује чланак објављен у месечнику „Сајенс адвансес".

Те рупе су биле толике да су омогућиле ултраљубичастом (УВБ) зрачењу да спржи живот на планети и онемогући опоравак милионима година. Тим палеоботаничара са Калифорнијског универзитета изложио је семе савременог минијатурног бора различитим нивоима радијације ‒ која се кретала од нула до 93 килоџула по квадратном метру.

Симулације катастрофе су показале да су константне вулканске ерупције лишиле Земљу заштитног омотача, те је смртоносно УВБ зрачење достизало више од сто килоџула по метру квадратном.

Излагање великој концентрацији радијације довело је најпре до деформитета поленских честица, па иако је само дрво могло да издржи толики ниво УВБ зрачења, репродуктивни органи (прашници и листићи који оплођени поленом стварају семе дрвета) ‒ нису. Међутим, студија која је спроведена на Калифорнијском универзитету указује да дрво није у потпуности остало стерилно. Кад је зрачење престало, репродуктивни органи дрвета су се опоравили и постали потпуно функционални.

Студија у потпуности потврђује чињеницу да су константне вулканске ерупције у данашњем Сибиру почеле пре 300.000 година, те да су педесет хиљада година пустошиле планету и проузроковале истребљење 75 процената копнених животиња и целокупног живог света у морима. У том периоду, међутим, дрвеће није имало времена да се опорави јер је зрачење било константно. То је проузроковало перманентну стерилизацију тадашње флоре, а тиме и „пуцање ланца исхране".

Приредила Наташа Гоати 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво