Супердрво

Супергусто дрво је лагано, али чврсто попут челика. Суперчврсто дрво створено у лабораторији даје ново значење изразу „тврда клада”.

Ултракомпактно дрво, описано у часопису „Нејчер" почетком фебруара, створено је загревањем једињења натријум-хидроксида и натријум-сулфида у води у коју је већ била убачена дрвена плоча.

Хемикалије су делимично ослободиле дрвену плочу лигнина и хемицелулозе који, као што је познато, дају дрвету структуру и чврстину. Затим је блок стављен између тешких металних плоча, стиснут и загрејан на сто степени Целзијуса, под притиском од пет мегапаскала.
Поступак је сабио простор између ћелијских зидова дрвета смањујући плочу на 20 процената оригиналне величине, са густином три пута већом од првобитне.
Истраживачи тврде да тако обрађено дрво може да издржи и до 11 пута веће растезање или развлачење него природно, и то без ломљења. То га чини чврстим и непробојним попут челика, иако је такав материјал знатно лакши.

Тако, на пример, куглице нерђајућег челика испаљене из ваздушне пушке које се крећу 30 метара у секунди лако пробијају дрвену мету, али се заглаве у мети од супергустог дрвета исте дебљине.
„Хемијска једињења која служе у производњи оваквих материјала не представљају никакву претњу по животну средину", изјавио је коаутор овог истраживања др Тенг Ли са Универзитета у Мериленду.
Према његовим речима, суперчврсто дрво може представљати алтернативу челику или бакру у конструкцији извесних делова високих зграда, и тако смањити загађење околине, које неминовно настаје њиховом употребом. Тако обрађена, дрвена грађа је толико сигурна да се може у потпуности користити за прављење функционалних модела аутомобила или мостова, речи су тог истраживача.

Приредила: Наташа Гоати

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво