Најбоље очуван фосил диносауруса пронађен у Египту

Египатски палеонтолози су прошлог месеца представили велико откриће ‒ фосилне фрагменте диносауруса биљоједа старе близу осамдесет милиона година.

Палеонтолози су потврдили да је у питању нова подврста диносауруса биљоједа из породице титаносауруса, из периода касне креде.

Подврста је добила име Mansurasaurus shahinae, по универзитету чији је тим откопао фосил у пустињи западног Египта.

Скелет тог бића изузетно је важан, јер је, према речима водећег истраживача др Хешама Салама, до сада најкомплетнији и најочуванији фосил те врсте откривен на тлу Африке. Делови лобање, доња вилица, вратни пршљенови, делови кичме, ребара и зглобова у изврсном су стању, тако да је релативно лако реконструисати изглед тог дива с краја креде.

Један од чланова тима истиче да је, у извесном смислу, пронађен „Свети грал палеонтологијеˮ на тлу Африке. „Очувани скелет потиче из периода који је непосредно претходио крају доба диносауруса, те представља нешто за чиме смо дуго трагалиˮ, објаснио је.

У тријасу и јури, за време владавине диносауруса, комплетна копнена маса сачињавала је један суперконтинент ‒ Пангеу, да би се потом поделила на два дела ‒ Лауразију и Гондвану. У периоду креде континенталне плоче су почеле да се удаљавају једна од друге, цепају и попримају данас познати облик.

Још није сасвим јасно како је Африка у том геолошком периоду била повезана са континенталним масама јужне хемисфере и Европе, тачније, до које мере су животиње са тог географског подручја биле изоловане и упућене на сопствени модел еволуције.
Мansurasaurus shahinae, као један од неколико афричких диносауруса из тог периода, може допринети одговору на то питање.

Анализом карактеристика фосилизованих костију палеонтолози су закључили да је та подврста титаносауруса ближа врстама које су насељавале делове садашњег европског континента, него онима чије је станиште било даље на југу Африке или у Јужној Америци.

Истраживање је указало и на могућност да су се пред крај доминације џинова неке од подврста слободно кретале између европског и афричког копна.

Афрички диносауруси, дакле, нису били потпуно изоловани у прошлости, како се то раније мислило, наведено је на конференцији за штампу поводом открића у Каиру.

Остаци пронађеног скелета (у Африци) говоре да се та подврста по грађи не разликује много од диносауруса откривених у Европи, што наводи на помисао да је постојала копнена веза између Африке и Европе.


Приредила: Наташа Гоати

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво