Наука и уметност руку под руку

У петак, 9. фебруара 2018, у 19 сати, у Салону Народног музеја Зрењанин биће одржано предавање Александре Нинковић Ташић, председнице Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупинˮ, под називом „Наука и уметност руку под руку, Михајло Пупин и Урош Предић”.

Предавање је организовано у оквиру изложбе „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?", на којој је један сегмент посвећен односу двојице великана, Пупина и Предића. Њихови путеви су се рано укрстили, а онда кроз дружења, сарадњу, међусобну подршку и уважавање то је прерасло у једно искрено пријатељство. На изложби је приказан и цртеж Михајла Пупина (власништво Народног музеја Зрењанин), на коме је познати научник приказао свог учитеља из Идвора. Био је тада ђак трећег разреда панчевачке гимназије, а исту школу је у то време похађао и Урош Предић.

Уводничар предавања ће бити Оливера Скоко, ауторка поменуте изложбе, док ће о односу Пупина и Предића, и посебно о научнику као великом поштоваоцу и пријатељу уметника и уметности, говорити Александра Нинковић Ташић.

Осим што је председница Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин", Александра Нинковић Ташић је и мултикултурална амбасадорка УНЕСКО клуба Универзитета Сорбона. Позната је као ауторка „Пупин меморијалног пројектаˮ, а најважнија њена вишегодишња активност је рад на прикупљању архивског материјала који се односи на живот и дело Михајла Пупина.

Александра је такође ауторка велике изложбе „Пупин ‒ од физичке до духовне реалности", која је у Историјском музеју Србије оборила два рекорда ‒ онај у дужини трајања поставке, али и у посећености. У блиској сарадњи са „Агапе књигом" приредила је аутобиографије Михајла Пупина и Николе Тесле, као и књигу „Звездобројци".

Води програм „Образовне пупинизације" кроз који се наука приближава деци предшколског и школског узраста. За свој рад добила је Награду града Београда, Награду Михаила Валтровића, награду Витез српске културе, као и престижно признање Уједињених нација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво