Више времена пред монитором ‒ веће незадовољство

„Срећа није у угрејаном паметном телефонуˮ, наводи се у новој студији која истражује везу између задовољства животом код адолесцената и времена проведеног пред монитором. Тинејџери који обично проводе време уз паметне телефоне изразито су незадовољни, рекао је Џин Твенџ, професор психологије са Универзитета Сан Дијего и главни аутор студије.

Да би истражио ту везу, професор Твенџ се, заједно са колегама са Универзитета у Џорџији, ослонио на податке из репрезентативне студије „Мониторинг будућности", која је обухватила више од милион америчких средњошколаца.

Током истраживања, ученицима су постављена питања о томе колико времена проводе користећи паметне телефоне, таблете и рачунаре, затим о њиховим друштвеним интеракцијама, и најзад, о томе да ли су срећни.

Резултати су показали да су они који су проводили више времена пред монитором ‒ играјући игрице, куцајући поруке, занимајући се на друштвеним мрежама ‒ мање срећни од оних који су више окренути спорту, читању магазина и новина, дружењу са вршњацима „лицем у лице".

Према Твенџовим речима, иако студија не може показати узрочност, неколико других студија довело је до закључка да коришћење тих дигиталних друштвених медија чини кориснике незадовољним, али само незадовољство не доводи до коришћења тих медија.

Ни потпуна „апстиненција од монитораˮ не доводи до среће, наводи Твенџ. Најсрећнији тинејџери користили су дигиталне медије нешто више од једног сата дневно. Истраживачи су у часопису „Емоушн" показали да после сат времена расте и незадовољство тинејџера, и стално се повећава с временом проведеним пред монитором.

„Кључ коришћења дигиталних медија и среће је ‒ ограничена употребаˮ, рекао је Твенџ. Циљ је да на дигиталне медије не трошимо више од два сата дневно и да више времена проводимо у  дружењу са пријатељима, као и у вежбању; те две активности поуздано ће повећати осећај среће.

Приредила: Татјана Цвејић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво