Зашто петлови не оглуве од кукурикања?

Група истраживача са универзитета у Антверпену и Генту открила је начин на који петлови штите своје чуло слуха кад кукуричу.

Свако ко је живео на селу познаје кукурикање петла. Међутим, мање је познато колико гласно оно може бити. У најновијем тексту часописа „Zooologyˮ истраживачи су објавили да оно може достићи и 150 децибела, што је отприлике равно звуку који производи хидраулична бушилица.

Уколико су константно без заштите, грађевинари или људи који употребљавају тешку машинерију временом могу да оглуве услед оштећења фине мембране средњег уха.

Пошто кокошке имају сличну структуру мембрана за слух у средњем уху као и људи, тим истраживача је снимао главе тих птица компјутеризованом томографијом.

Научници су открили да је половина мембране средњег уха покривена меким ткивом које ублажава звук. Такође, када петао забаци главу да кукурикне, активира се посебан механизам потпуног спуштања тог ткива низ ушну шупљину, што ублажава удар јаких звучних таласа.

Аутори те студије су открили још једну особину птица ‒ за разлику од људске, њихова слушна мембрана се може у потпуности обновити.

Иако то није изричито напоменуто, из истраживања произилази: пошто и кокошке и пилићи имају исти механизам апсорпције звука у средњем уху, не могу изгубити слух од громогласног кукурикања у близини.

Опште је познато да петлови траже најпогоднију тачку са које се могу најбоље чути док објављују апсолутну власт над својим јатом.

 

приредила: Наташа Гоати

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво