Зашто петлови не оглуве од кукурикања?

Група истраживача са универзитета у Антверпену и Генту открила је начин на који петлови штите своје чуло слуха кад кукуричу.

Свако ко је живео на селу познаје кукурикање петла. Међутим, мање је познато колико гласно оно може бити. У најновијем тексту часописа „Zooologyˮ истраживачи су објавили да оно може достићи и 150 децибела, што је отприлике равно звуку који производи хидраулична бушилица.

Уколико су константно без заштите, грађевинари или људи који употребљавају тешку машинерију временом могу да оглуве услед оштећења фине мембране средњег уха.

Пошто кокошке имају сличну структуру мембрана за слух у средњем уху као и људи, тим истраживача је снимао главе тих птица компјутеризованом томографијом.

Научници су открили да је половина мембране средњег уха покривена меким ткивом које ублажава звук. Такође, када петао забаци главу да кукурикне, активира се посебан механизам потпуног спуштања тог ткива низ ушну шупљину, што ублажава удар јаких звучних таласа.

Аутори те студије су открили још једну особину птица ‒ за разлику од људске, њихова слушна мембрана се може у потпуности обновити.

Иако то није изричито напоменуто, из истраживања произилази: пошто и кокошке и пилићи имају исти механизам апсорпције звука у средњем уху, не могу изгубити слух од громогласног кукурикања у близини.

Опште је познато да петлови траже најпогоднију тачку са које се могу најбоље чути док објављују апсолутну власт над својим јатом.

 

приредила: Наташа Гоати

број коментара 5 пошаљи коментар
(среда, 07. феб 2018, 14:39)
Гуру [нерегистровани]

Штета

Штета времена и труда, могли су да питају моју ташту.

(среда, 07. феб 2018, 14:33)
Golubar [нерегистровани]

Nije mi jasno

Nije mi jasno da neko moze da veruje u evoluciju

(среда, 07. феб 2018, 12:46)
Hamdi [нерегистровани]

Stvoritelj

Neba i zemlje je predvidio ovaj zadatak
petlu i opremio samog svom zaštitom
da ne bi ogluveo. I u ovim naizgled malim stvarima se ogleda kreativnost i velika mudrost stvoritelja.
Pozdrav-Hamdi

(среда, 07. феб 2018, 10:20)
anonymous [нерегистровани]

@Еволуција

Amen

(уторак, 06. феб 2018, 16:51)
anonymous [нерегистровани]

Еволуција

И сада нека нас убеђују да се и ово случајно десило током милијона година еволуције...