Европска година културног наслеђа

Под слоганом „Наше наслеђе: где прошлост сусреће будућност” почела је Европска година културног наслеђа. Током 2018. године, широм Европе биће организовани многобројни догађаји и манифестације, и покренута серија иницијатива, чији је циљ да охрабри грађане да открију културно наслеђе својих градова, региона, земаља и ‒ Европе.

У својој разноликости и богатству, културно наслеђе спаја људе и омогућава им да заједно разумеју места у којима живе и која чине велики европски континент.

Од античког мита о Европи до данашњег дома за више од петсто милиона људи, то наслеђе се проналази у селима и градовима, замковима и црквама, уметничким делима у музејима, али и у домовима, занатима и бакиним кухињама.

Како би промовисали Европску годину културног наслеђа, ЕУ инфо-центар у Београду и Делегација ЕУ у Србији су, у сарадњи са дигиталном платформом Европеана, направили календар за 2018. годину у коме је представљен мали део богатог културног наслеђа Србије и Европе, доприноса из Србије порталу Европеана, као и селекција радова са тог портала. То је први корак у обележавању године културног наслеђа, коме ће следити разноврсне активности организоване у Београду, Новом Саду, Нишу - у ЕУ инфо-центру и два ЕУ инфо-кутка.

У Бриселу, институције ЕУ посвећене су активностима у вези са Европском годином културног наслеђа, а кроз програм Креативна Европа расписан је позив за подношење пројеката сарадње који су у вези са културним наслеђем. Додатне могућности за финансирање најављене су кроз програме Еразмус плус, Европа за грађане и грађанке, Хоризонт 2020 и друге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво